La Vanguardia (Català)

Un ocell, un avió

-

Aveure si ho he entès bé. Un tribunal, els membres del qual són posats a dit per PP i PSOE, que té un president que ha militat al partit que governa l’Estat i ha deixat floretes per a la història de l’anticatala­nisme, del qual tres membres –entre ells l’esmentat– han estat recusats pel seu partidisme pel Parlament, i que ha estat capaç de retallar un Estatut que tenia l’acord de tres Parlaments i l’aval d’un referèndum, aquest tribunal diu que Catalunya no és un subjecte polític?

És a dir, un tribunal politicoid­eològic, posat per polítics amb evident ideologia respecte a Catalunya, i amb un llarg historial politicoid­eològic acaba de situar-se per sobre de la identitat mil·lenària d’un poble i la voluntat dels seus ciutadans, expressada a través dels vots i del seu Parlament? Es diu Tribunal Constituci­onal, però atès el currículum de la cosa, bé caldria considerar-lo el darrer arrasador per controlar les decisions que s’han colat per les esquerdes de la política. Més ideològic i partidista que jurídic, donant per bona la idea que les regles de joc que van sorgir després de la dic-

Què és Catalunya, un ocell, un avió? Tal vegada una galàxia, atesa l’afició a enviar-nos a l’espai

tadura estaven contaminad­es d’inici. Això és una autèntica perversió del que significa la democràcia, utilitzant els ressorts de la democràcia.

El Tribunal Constituci­onal, doncs, ha dit que Catalunya no és subjecte polític. La pregunta, aleshores, és òbvia: què és Catalunya? Un ocell, un avió, és Superman? Tal vegada sigui una galàxia, atesa l’afició d’algun ministre a enviar-nos a l’univers sideral. I com que no som res –excepte per pagar, que llavors ho som tot, subjecte, objecte i predicat–, tampoc no podem dir que som sobirans, de manera que aquella expressió del Parlament del 24 de gener del 2013, “el poble de Catalunya, per raons de legitimita­t democràtic­a, té caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà”, quedaria sense efecte.

Tanmateix, és així? I com que, a més, el tribunal mateix es fa un bon embolic i acaba assegurant que no som subjecte, però el dret a decidir se subjecta en el terreny constituci­onal, la pregunta es reafirma: és així? Més aviat sembla el que sembla: que l’Estat intenta blindar la seva posició contra el dret de Catalunya a votar, utilitzant tots els ressorts legals que té a les seves mans, interpreta­nt al seu lliure albir la legalitat. És una batalla de legitimita­ts, entre la que s’atorga l’Estat abusant de la interpreta­ció de la llei, i la que s’atorga un poble quan vol decidir sobre si mateix. És, doncs, una batalla que es cou a Espanya, però es dirimeix en l’àmbit internacio­nal. I per aquí van les coses, perquè en el moment en què el Parlament es va declarar subjecte sobirà, implícitam­ent li va dir al Parlament espanyol que la decisió catalana no li pertany.

Anem, doncs, al xoc de legitimita­ts democràtiq­ues entre subjectes sobirans, perquè una cosa està clara: la sobirania d’un poble és abans i després del que digui un tribunal polític.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain