La Vanguardia (Català)

Un estalvi simbòlic

Avançar el rellotge una hora diumenge aporta pocs avantatges energètics però és pedagògic

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

Diumenge a la matinada les manetes del rellotge s’avançaran una hora. Tornarem a ser a l’horari d’estiu. La modificaci­ó horària té com a finalitat un estalvi energètic. L’ajust permet sincronitz­ar les activitats humanes a la radiació solar i aprofitar més i millor la il·luminació natural. L’estalvi energètic aconseguit és modest, simbòlic o testimonia­l, diuen els experts consultats. Aquests, tot i això, defensen el mantenimen­t de la mesura sobretot amb l’argument que contribuei­x a prestigiar l’eficiència energètica i és pedagògic. En paral·lel, el canvi horari té alguns inconvenie­nts, encara que la UE afirma que no hi ha motius justificat­s per reconsider­ar la mesura. L’horari d’estiu s’apuntala també amb els avantatges per al comerç i el turisme.

L’entrada en vigor de l’horari d’estiu provoca una reducció del consum energètic xifrat en uns 30 milions d’euros a l’any a Catalunya, segons l’Institut Català d’Energia (Icaen). El 2012, es va estimar un estalvi d’uns deu euros per llar a l’any en il·luminació. “És una quantitat testimonia­l; però fa veure que amb petits gestos es poden aconseguir estalvis d’energia importants”, diu José Enrique Vázquez, president de l’associació Grup de Gestors Energètics.

“Així, s’afavoreix la cultura de l’estalvi energètic, la qual cosa no ha estat prou valorada”, sentencia Javier García Breva, expert en energia i exdirector de l’Institut per a la Diversific­ació i Estalvi d’Energia.

L’estalvi aconseguit a Catalunya representa un u per mil del consum final. “És un estalvi modest, però positiu perquè contribuei­x a la sensibilit­zació social”, assenyala Juan José Escobar, cap de la divisió de gestió energètica de l’Icaen. La totalitat d’aquests guanys es produeixen en els set mesos d’estiu en què vigeix la mesura. I el 90% correspon a la menor il·luminació a la llar.

La UE ha avaluat si els ajustos estan justificat­s o si són contraprod­uents. I la valoració ara per ara és que pesen més els aspectes positius que els negatius.

L’horari d’estiu ajuda a estalviar energia, ja que s’utilitza menys electricit­at per a la il·luminació a la tarda i al vespre. Tot i això, la mateixa UE admet que aquests estalvis són difícils de mesurar i, en qualsevol cas, són petits. A més, tot és relatiu, ja que caldria considerar l’augment en el consum d’energia en calefacció al matí quan s’ajusta l’horari a l’hivern o el fet que es consumeixi més combustibl­e per un augment del trànsit en tardes i vespres, més lluminoses.

Un estudi efectuat a França el 2006 va concloure que l’horari d’estiu permet estalviar el 0,014% respecte al consum total d’energia...

Per tot això, tant José Enrique Vázquez com Javier García Breva coincideix­en que el canvi horari, com a mesura aïllada, no suposa un estalvi energètic significat­iu. Afirmen que només és eficaç si s’insereix dins d’un conjunt de mesures generals: aïllaments en parets i finestres de les cases, electrodom­èstics de baix consum, il·luminació eficient en cases, oficines, comerços i indústries...

L’Institut per a la Diversific­ació i Estalvi de l’Energia (IDAE) assenyala que el canvi d’horari d’estiu té un potencial d’estalvi en il·luminació d’un 5%, equivalent a 300 milions d’euros. Tot i això, aquest sembla que és un escenari ideal que només s’assolirà amb un ús responsabl­e de l’electricit­at a les llars i amb la generalitz­ació de sensors per aprofitar la llum natural en oficines i indústries. “I aquest escenari està lluny de complir-se actualment a Espanya”, fa ressaltar José Vicente Barcia, portaveu de la Plataforma per un nou Model Energètic.

L’horari d’estiu, que s’aplica a la UE des de fa més de 20 anys, ha causat diverses controvèrs­ies pels altres possibles impactes. Sectors com el comerç, el turisme o el transport han abraçat els horaris d’estiu: per ells no hi ha motiu per eliminar-la. “Aprofitar la tarda i el vespre amb llum natural també crea més activitat en restaurant­s i terrasses”, exposa Juan José Escobar.

Tot i això, diversos estudis han assenyalat que el ritme del cos humà s’adapta amb dificultat­s als canvis de llum, i que aquests provoquen pertorbaci­ons. En persones d’edat avançada i nens s’han documentat trastorns en el son, encara que la informació disponible fins ara conclou que les dificultat­s d’adaptació detectades “són de curta durada i no són un perill per a la salut”, afegeix un informe de la UE de l’any 2007.

També hi ha debats en matèria de seguretat a la carretera. L’empresa Estradas de Portugal va estudiar la qüestió, però no va veure cap relació directa entre estiu i seguretat viària. La falta de dades i la interacció d’altres factors, com les condicions climàtique­s, no permeten establir una relació causal definitiva entre l’horari d’estiu i el nombre d’accidents.

“L’estalvi energètic aconseguit per l’horari d’estiu té una importànci­a petita. Hi ha altres accions, que no han estat ben explicades a la població, que poden influir més en una bona gestió”, diu Vázquez. “Cal apostar per la rehabilita­ció energètica de les cases i per una millor planificac­ió en el transport i la producció d’electricit­at”, proposa Barcia.

Vázquez assenyala que la proposta del Congrés a favor d’una racionalit­zació dels horaris xoca amb la falta d’una anàlisi adequada per avaluar tots els impactes i valorar si val la pena el canvi. “El problema és que tampoc la UE no ha quantifica­t ni objectivat quin és la incidència que està tenint el canvi horari en tots aquests sectors”, afegeix Vázquez. Ara per ara, la rutina té més avantatges; guanya per punts. Així és que, prepareu els rellotges.

 ??  ??
 ??  ?? FONT: Google Earth
LA VANGUARDIA
FONT: Google Earth LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain