La Vanguardia (Català)

Ho notarà el ciutadà a la factura de la llum?

-

Experts en energia com Javier García Breva afirmen que “els estalvis teòrics en el consum d’energia a causa del canvi d’horari d’estiu no es traduiran en un preu més baix al rebut de la llum per als usuaris”. Les modificaci­ons introduïde­s per la reforma elèctrica impulsada pel Govern espanyol en el rebut de la llum ho impedeixen, exposa.

En els últims sis mesos, el preu del component fix del rebut (potència elèctrica) ha pujat un 100%, mentre que la part variable o consum ha baixat un 20% el kilovatt hora, la qual cosa resta capacitat de maniobra a l’usuari per influir en la seva factura.

“El canvi horari no repercutir­à favorablem­ent en les butxaques, ja que l’estructura actual del rebut penalitza l’estalvi. Tot això incompleix la directiva europea d’eficiència energètica”, afegeix García Breva. Juan José Escobar coincideix a grans trets amb aquesta anàlisi i fa ressaltar que el component fix del rebut de la llum ja suposa el 35% del rebut (i el del consum, el 65% restant).

L’Institut Català d’Energia (Icaen) assenyala que el 90% de l’estalvi es dóna al sector domèstic; i, concretame­nt, en la il·luminació, que representa aproximada­ment el 7% de tota l’energia consumida.

El 2012, les llars catalanes van consumir 1.562 GWh a l’any en il·luminació. Per aquesta raó, es calcula que l’estalvi d’il·luminació seria del 10,3%, cosa que suposa per a cada casa catalana entre 10 i 11 euros l’any. El canvi horari també permet estalviar energia en els serveis, el comerç i la indústria.

José Vicente Barcia, portaveu de la Plataforma per un Nou Model Energètic, esmenta diverses solucions més eficaces, “que haurien de promoure les administra­cions”: col·locar rivets a les finestres estalviari­a entre un 5% i un 10% d’energia, i la col·locació de dobles finestres suposaria un estalvi d’un 20% d’energia, afegeix Barcia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain