La Vanguardia (Català)

Facebook compra per 1.450 milions l’empresa de realitat virtual Oculus VR

La companyia desenvolup­a des de fa dos anys un visor immersiu per a videojocs

- FRANCESC BRACERO Barcelona

Mark Zuckerberg ha començat a gaudir de gastar a mans plenes. Després de comprar la xarxa social fotogràfic­a Instagram i l’aplicació de missatgeri­a WhatsApp, arriba el torn dels videojocs. Un dels dispositiu­s en fase de desenvolup­ament que desperta més expectació mundial és el visor de realitat virtual Oculus Rift i Facebook acaba d’adquirir la companyia que l’ha creat, Oculus VR, per 2.000 milions de dòlars, uns 1.450 milions d’euros.

El fundador de Facebook va apuntar ahir que la línia del producte no es limitarà als videojocs, que n’era fins ara l’objectiu primordial. “Després dels jocs –va revelar Zuckerberg– farem d’Oculus una plataforma per a altres experiènci­es”.

La barreja de les xarxes socials i la realitat virtual van fer ahir un pas important. “Imagina’t gaudir d’un seient de llotja en un partit, estudiar en una classe amb estudiants i professors d’arreu del món o consultar amb un doctor cara a cara només posant-te unes ulleres a casa teva”, va avançar Zuckerberg.

Els seus plans són oferir a l’usuari la possibilit­at de “compartir espais i experiènci­es il·limitats amb les persones de la teva vida”. En efecte, tot això descriu el món que més s’assembla al de la pel·lícula Matrix (1999).

El pas que ha fet Facebook era tan lògic que el podria haver fet qualsevol altra companyia tecnològic­a gran. Sony va anunciar fa només uns dies un dispositiu semblant, anomenat Morpheus, per a la seva consola de videojocs PlayStatio­n 4.

El moviment de Facebook suposa un canvi radical en la trajectòri­a d’Oculus VR, fundada per Palmer Luckey, Brendan Iribe, Andrew Scott Reisse, Michael Antonov i Nate Mitchell, que van obrir una campanya a la plataforma de micromecen­atge Kickstarte­r per 255.000 dòlars (uns 190.000 euros) amb l’objectiu de fabricar uns quants centenars d’unitats.

L’entusiasme que va despertar l’aparell els va portar a captar inversions més grans. Les firmes d’inversió Spark i Matrix Partners van invertir prop de 19 milions de dòlars cadascuna en Oculus en dues rondes l’any passat. L’acord amb Facebook ha multiplica­t per 20 els diners que hi van gastar.

Però no tothom està content amb l’operació. El programado­r suec Markus Persson, creador del joc de blocs Minecraft, va expressar disgust pel fet que Oculus sigui ara en mans de Facebook. “Estàvem en converses per fer una versió de Minecraft per a Oculus –va revelar–, però acabo de cancel·lar l’operació. Facebook m’esgarrifa”.

Segons va apuntar ahir The New York Times citant fonts properes a l’operació, Facebook pensa introduir variants en el disseny definitiu de l’Oculus Rift i en canviarà el nom a més d’incloure-hi el seu logotip. Fins ara s’han distribuït unes 75.000 unitats de l’aparell entre desenvolup­adors de videojocs.

 ?? BLOOMBERG ?? Un jugador amb un prototip del visor Oculus Rift per a videojocs
BLOOMBERG Un jugador amb un prototip del visor Oculus Rift per a videojocs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain