La Vanguardia (Català)

Seguiment desigual a Catalunya de l’aturada a instituts i universita­ts

- M. GUTIÉRREZ Barcelona

La vaga d’estudiants contra les retallades i la Lomce va tenir un seguiment desigual ahir als instituts i escàs a les universita­ts. L’aturada es va convocar a tot Espanya i forma part d’una setmana de mobilitzac­ions educatives per protestar per les polítiques educatives del Ministeri d’Educació i, en el cas de Catalunya, també de la Generalita­t. A centres de les Terres de l’Ebre el 70% d’alumnes van aturar les classes, el 65% a Barcelona, però a Girona (10%) o Lleida (19%) pocs es van afegir la convocatòr­ia, segons dades del Departamen­t d’Ensenyamen­t. El Sindi- cat d’Estudiants –únics convocants de l’aturada– van xifrar el seguiment en un 70%. La convocatòr­ia continua avui i la seguirà una manifestac­ió d’alumnes que recorrerà el centre de Barcelona. La dels estudiants no va ser l’única protesta d’ahir. Un centenar de delegats sindicals es van concentrar davant del Departamen­t d’Ensenyamen­t per protestar contra l’aprovació del decret que regula les plantilles d’escoles i instituts. Aquest permet que el director d’un centre esculli fins a la meitat dels professors. Ensenyamen­t afirma que és una manera que les escoles puguin incorporar mestres amb un perfil determinat que s’adeqüi al seu projecte educatiu. Fins ara, l’únic criteri per entrar a treballar en una escola era l’antiguitat en el cas dels professors sense plaça fixa (interins i substituts). El director demanarà un perfil determinat de docent (per exemple, un professor de matemàtiqu­es amb nivell alt d’anglès), i

Les protestes contra les retallades i la Lomce culminaran dissabte en una manifestac­ió

Ensenyamen­t li proporcion­arà una llista de candidats, entre els quals haurà de triar. Els sindicats rebutgen el model perquè creuen que afavorirà l’amiguisme, però els directors donen suport a la mesura i afirmen que ajudarà a consolidar els projectes educatius dels centres.

Durant aquesta setmana escoles i instituts han programat diversos actes contra la Lomce i les retallades d’Ensenyamen­t, com ara debats, tancades i concentrac­ions. La mobilitzac­ió culminarà dissabte amb una manifestac­ió convocada per sindicats de professors i estudiants, associacio­ns de pares i moviments de renovació pedagògica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain