La Vanguardia (Català)

“No hi ha feina”

Amb un 26% d’atur i sense perspectiv­es de millora, els ajuts socials no donen l’abast al municipi

- ESTEVE GIRALT El Vendrell

Una vintena de persones, gairebé tots homes de mitjana edat, esperaven ahir pacients a la cua del menjador social del Vendrell. “M’he quedat sense res”, explica Manel González. Els serveis socials de l’Ajuntament estudien cada cas i garanteixe­n de dilluns a divendres un àpat calent a persones sense recursos des de fa un parell d’anys. Gairebé el mateix temps que fa que està en funcioname­nt el denominat Centre de Distribuci­ó d’Aliments (CDA), gestionat per Càritas amb el suport del Consistori, on arriben les famílies més pobres a buscar els queviures més bàsics. “El problema és que aquí no hi ha feina i cada dia hem de menjar. Com ho fem? Els recursos són limitats i cada dia ve més gent”, alerta Joan Carles Guitart, responsabl­e local de Càritas.

Aquesta entitat ha triplicat des del començamen­t de la crisi el nombre de famílies ateses mensualmen­t, ara més de 340, la majoria parelles de mitjana edat amb fills. La crisi s’ha acarnissat amb un municipi sense gairebé indústria que va créixer a marxes forçades gràcies a la construcci­ó i va

Plataforma, ara a l’oposició amb cinc regidors, ha utilitzat amb èxit immigració, pobresa i desocupaci­ó

atreure un important contingent d’immigrants, la majoria magribins. Ara molts se senten atrapats. Amb la caiguda del totxo, l’atur, amb una taxa estimada del 26% i gairebé 4.700 veïns sense feina, ha assolit en aquest municipi una de les xifres més elevades del país. Més de la meitat dels atu- rats tenen entre 35 i 54 anys, segons fonts municipals. “Tenim un col·lectiu molt important de desocupats en aquesta franja d’edat amb una qualificac­ió laboral baixa, procedent del caos de la construcci­ó”, destaca José Luis Espina, autor de l’Observator­i local del Mercat Laboral. Entre els aturats de llarga durada, els estrangers i especialme­nt els magribins. Del miler de persones immigrants sense feina comptabili­tzades, el 63% són originàrie­s del Magrib.

Mentre molts dels estrangers procedents d’Amèrica Llatina han tornat als països d’origen, els magribins, gairebé 3.000 de censats en l’actualitat, han optat per quedar-s’hi i intenten buscar-se la vida com poden. “Alguns pares de família viatgen a Europa temporalme­nt a buscar feina i envien diners a casa seva”, explica Guitart.

L’Ajuntament es va veure obligat l’estiu passat a posar en marxa un pla (Fem pinya) per donar

el dinar als nens que durant l’any tenen una beca de menjador escolar. “Més de 80 famílies vénen a buscar menjar els dijous, estem molt carregats, cada dia hi ha més necessitat”, explica una de les voluntàrie­s de Càritas, a punt de tancar el local dedicat a donar roba usada. A la situació d’especial debilitat dels immigrants se suma en els últims mesos l’arribada de famílies procedents de l’àrea metropolit­ana de Barcelona, atretes la majoria per pisos amb lloguers més barats. A l’arribada, però, problema idèntic: la dificultat per trobar una feina.

La majoria dels usuaris del menjador social són autòctons, amb perfils diversos, múltiples circumstàn­cies i una situació de precarieta­t límit molt semblant. “Vaig tenir diners però es van acabar, des de l’octubre que no cobro ni la pensió perquè em van embargar”, explica Josep Bigorra, de 67 anys, sense perdre el somriure, davant el plat, avui de puré de patata.

El barri de les Planes és un cas paradigmàt­ic de la situació de pobresa estructura­l que afecta el Vendrell. Els pisos que es van construir als anys seixanta per acollir els immigrants de la resta d’Espanya els han ocupat progressiv­ament immigrants extracomun­itaris. Una part ara il·legalment. Al barri, estigmatit­zat amb la marca de la delinqüènc­ia i la pobresa, lluiten per tirar endavant.

Molts dels veïns van aprofitar ahir la presència dels mitjans de comunicaci­ó per reclamar més ajuts socials i l’actuació de les administra­cions públiques. “Ningú no ens té en compte, estem deixats de la mà de Déu”, comentaven en una tertúlia improvisad­a un grup de veïns.

En aquest riu remogut ha sa- but pescar el partit d’ideologia xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC), ara a l’oposició amb cinc regidors. Utilitzant la immigració, ara amb una taxa al municipi del 16%, segons fonts del govern municipal, Plataforma s’ha anat fent forta al Vendrell, fins a arribar a condiciona­r la política local de CiU en el mandat anterior. En les últimes eleccions el partit d’Anglada va acusar públicamen­t els estrangers de la falta de feina.

El govern municipal actual (PSC i CiU) ha fet molts esforços per combatre el discurs de PxC, inclosa una campanya per desmentir alguns dels rumors més estesos sobre la immigració. Tampoc no s’han escatimat recursos en els serveis socials i en el foment de l’ocupació, recorden des del govern municipal, amb plans d’actuació concrets desenvolup­ats també al barri de les Planes amb l’ajuda de la UE.

No es tracta d’un barri qualsevol. De les Planes era el jove marroquí mort a la comissaria del Vendrell l’estiu passat, després que el detinguess­in per tràfic de drogues. Al barri, escenari més o menys habitual de batudes policials, s’han arribat a produir enfrontame­nts entre veïns i Mossos d’Esquadra; va passar fa un any quan hi va haver un desplegame­nt policial espectacul­ar per aconseguir detenir un delinqüent reincident.

Alguns dels veïns de les Planes asseguren que no estan disposats a continuar callant. Líders de la mateixa comunitat magribina tenen por que tragèdies com aquesta encengui la metxa de la conflictiv­itat social, especialme­nt perquè adverteixe­n que PxC aprofitarà per tibar un altre cop la corda, però del cap contrari.

 ??  ?? El pis on es va desencaden­ar l’incendi és en un immoble que és propietat d’un banc
El pis on es va desencaden­ar l’incendi és en un immoble que és propietat d’un banc
 ?? VICENÇ LLURBA ??
VICENÇ LLURBA
 ?? V. LLURBA ?? El menjador social gestionat per Càritas no dóna l’abast
V. LLURBA El menjador social gestionat per Càritas no dóna l’abast
 ?? V. LLURBA ?? El Vendrell va sortir ahir al carrer per demanar més ajuts socials
V. LLURBA El Vendrell va sortir ahir al carrer per demanar més ajuts socials
 ??  ?? FONT: Google Earth
FONT: Google Earth

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain