La Vanguardia (Català)

Barcelona regarà segons la necessitat de cada planta

El sistema intel·ligent permetrà reduir un 25% el volum d’aigua que s’utilitza per regar els parcs i jardins de la ciutat

- SILVIA ANGULO Barcelona

Els parcs del Poblenou, de la Ciutadella i de Nou Barris començaran a utilitzar un nou sistema de reg intel·ligent que permetrà estalviar un 25% del consum d’aigua. Es tracta d’una plataforma de gestió intel·ligent que es pretén implantar progressiv­ament a la xarxa d’espais verds de la ciutat. El sistema funciona a distància i permet optimitzar el reg mentre determina les necessitat­s hídriques de cada planta. La plataforma intel·ligent permetrà un estalvi anual de 425.000 euros a la factura anual municipal del consum d’aigua de parcs i jardins, que se situa en 1,7 milions d’euros l’any.

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, i el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdoller­s, van explicar ahir el funcioname­nt d’aquesta plataforma intel·ligent que comença a gestionar el reg de 13 de les 293 hectàrees susceptibl­es de telegestio­nar. L’aspiració, segons van explicar ahir els responsabl­es municipals, és arribar a una primera fase de 79 hectàrees, que cobreixen el 27% del total de la ciutat.

El sistema de gestió de l’aigua del reg es basa en un model teòric del balanç hídric en què es quantifiqu­en les entrades i sortides d’aigua en un temps determinat. Això ha obligat a comparar les necessitat­s hídriques de les plantes que es complement­en amb les dades obtingudes de pluja i reg, tenint en compte l’evaporació, transpirac­ió i les filtracion­s. “Així assegurem que s’aporta el reg d’aigua estrictame­nt necessari i es detecten les pèrdues hídriques que hi pugui haver”, va assegurar ahir Vives.

El sistema es pot controlar a distància amb tauletes o telèfons intel·ligents gràcies a la informació obtinguda als sensors que s’instal·len als parcs. En el cas que comenci a ploure el reg es paralitza automàtica­ment o, si hi ha vent, permet ajustar el programado­r de vent per evitar que l’aigua caigui fora de l’àmbit que es pretén regar. Un altre dels objectius és que progressiv­ament augmenti l’ús d’aigua freàtica per al reg i es redueixi el de potable.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? La nova plataforma de reg es controla a través de tauletes
LLIBERT TEIXIDÓ La nova plataforma de reg es controla a través de tauletes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain