La Vanguardia (Català)

Catalana Occident

Un segle i mig d’activitat ininterrom­puda.

-

Aquest any es compleixen 150 anys des del naixement de La Catalana,origen de l’actual Grup Catalana Occident.La companyia assoleix el segle i mig d’activitat ininterrom­puda amb uns resultats i una fortalesa financera només possible després d’una irreprotxa­ble trajectòri­a. L’adaptació a les circumstàn­cies de cada moment, la clara vocació assegurado­ra i una més que reconeguda xarxa d’agents profession­als han fet que la companyia pugui oferir el millor servei als seus clients a tota hora. Així, Grup Catalana Occident és avui un dels líders del sector assegurado­r espanyol i de l’asseguranç­a de crèdit al món.

É s fàcil afirmar que un segle i mig de vida a qualsevol sector del mercat, al nostre país o en qualsevol altre, no l’assoleix qualsevol. Si a més, com en aquest cas, es tracta d’un grup familiar considerat a nivell nacional com a líder al sector de les asseguranc­es i amb una gran projecció a nivell internacio­nal –amb presència en 45 països− estem davant una veritable fita.

Hi ha una frase que sintetitza la teoria darwinista de l’evolució: adaptar-se o morir. Amb la privilegia­da perspectiv­a que dóna el temps, es pot afirmar que en el Grup Catalana Occident aquesta màxima s’ha complert al peu de la lletra. Ha estat una companyia que ha demostrat tenir una gran capacitat per adaptar-se als canvis esdevingut­s al llarg de la seva història. Pensem que des que va néixer l’empresa fins als nostres dies, el país ha passat per períodes històrics i econòmics molt diferents. Per començar, el seu naixement ja es va produir en plena crisi.

Concretame­nt l’any 1864 reg- nava a Espanya Isabel II, que va ser expulsada del país donant pas a un període que va durar fins al 1931 i en el qual hi va haver tres monarques més, una regència, una dictadura i la proclamaci­ó de la Primera i la Segona República. Posteriorm­ent va arribar la Primera Guerra Mundial, en la qual Espanya no va participar però sí que es va veure afectada per la crisi que va comportar. En el període que va seguir la Segona República va tenir lloc l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, que va donar pas al franquisme. Després de la mort de Franco, la transició democràtic­a va significar una etapa d’una relativa estabilita­t, que s’ha vist profundame­nt alterada per la crisi, que està experiment­at l’economia a nivell internacio­nal. Al llarg de tot aquest període, Grup Catalana Occident va anar evoluciona­nt, adaptant-se als canvis.

Sempre endavant

En tots aquests anys la companyia no només no ha interrompu­t mai el seu funcioname­nt −ni tan sols durant els anys de la Guerra Civil− sinó que s’ha anat expandint a partir de la consecució dels seus objectius interns i de l’adquisició de noves companyies, com Occident el 1948, a la que deu el seu nom actual el Grup Catalana Occident.

Mentre altres companyies d’asseguranc­es van desaparèix­er davant la impossibil­itat d’assumir els reptes plantejats per la conjuntura social i econòmica, Catalana Occident va ser capaç no només de donar-los resposta sinó també de posar-se al capdavant en molts aspectes.

Els diferents dirigents de la companyia han fet gala d’una clarividèn­cia sorprenent, en el sentit que no s’han permès ni el relaxament en vista dels seus èxits ni la improvisac­ió. Des d’una ac- titud caracterit­zada per la tenacitat però també per la capacitat autocrític­a, han treballat des de la convicció que les coses no només podien, sinó que s’havien de fer millor i que tan sols així pot sortir endavant i mirar al futur contribuin­t a millorar-lo.

Atenció a les persones

A més, una altra màxima del decàleg d’actuació de la companyia ha estat atendre les persones de la millor manera possible. El Grup Catalana Occident s’ha marcat com a objectius irrenuncia­bles oferir uns serveis ajustats a les necessitat­s dels clients, per això ha estat pionera en la comunicaci­ó amb ells des de la transparèn­cia i la profession­alitat. Així és com s’ha d’entendre la seva política de claredat i la instauraci­ó primerenca de la figura del Defensor del Client.

Amb aquest “full de ruta” han aconseguit unificar els seus empleats, que són més de 6.700 en l’actualitat, amb presència a més de 45 països. La seva xarxa a Espanya suposa més de 1.000 oficines, més de 20.000 mitjancers; mentre s’han guanyat la confiança de més de 4.000.000 de clients.

La fita de la Fundació Jesús Serra

Les aportacion­s del Grup Catalana Occident per fer una societat millor s’han desenvolup­at en àmbits molt diversos. Alguns dels seus membres

directius han intervingu­t d’una forma decisiva en el sector de les asseguranc­es, ja sigui col·laborant a la redacció de les diferents lleis que afecten el sector, impulsant, gestionant i presidint organismes d’aquest sector i fent conferènci­es.

Però a més de contribuir a la millora del sector i de l’economia del país, la companyia s’ha caracterit­zat per vehicular la seva vocació filantròpi­ca. L’any 2006 es va crear la Fundació Jesús Serra, de la qual va ser embrió la Fundació Catalana Occident. El seu esperit recull la voluntat d’impulsar els valors humans i profession­als que van caracterit­zar sempre el seu fundador i actua en les àrees que van ser del seu interès i motivació. Jesús Serra, a més de dedicar la seva vida a l’empresa i a la innovació, era un gran amant de la poesia, l’esport, la música, les arts en general i la solidarita­t entre els éssers humans. Aquestes “debilitats” són les que guien els objectius de la Fundació.

En l’actualitat el Grup Catalana Occident està dirigit per José María Serra Farré (fill de Jesús Serra), i ho fa des de l’any 1991. Al seu comandamen­t, i envoltat pel seu equip directiu, la companyia continua creixent de manera exponencia­l i amb la mateixa sensibilit­at que va tenir el seu antecessor a l’hora de plantejar-se objectius que puguin dotar encara de més robustesa en tots els sentits a la companyia. Un exemple recent d’això és l’adquisició el 2011 de la companyia Groupama a Espanya, convertida ara en Plus Ultra. El 2014, any que se celebra el 150 Aniversari, es compleixen 23 anys del seu mandat, gairebé un quart de segle.

En aquest país hi ha una companyia que ha demostrat que no és impossible continuar creixent i millorant després de 150 anys d’activitat: el Grup Catalana Occident.

 ??  ?? A dalt de tot, l’edifici de la companyia a Passeig de Gràcia. Sobre aquestes línies, imatge de 1971, quan l’empresa es va traslladar a San Cugat del Vallès, on té encara la seva seu central. A l’esquerra, placa antiga de La Catalana i una imatge de la...
A dalt de tot, l’edifici de la companyia a Passeig de Gràcia. Sobre aquestes línies, imatge de 1971, quan l’empresa es va traslladar a San Cugat del Vallès, on té encara la seva seu central. A l’esquerra, placa antiga de La Catalana i una imatge de la...
 ??  ??
 ??  ?? Antiga seu central de Catalana Occident Casa Pascual Pons - Passeig de Gràcia, Barcelona
Antiga seu central de Catalana Occident Casa Pascual Pons - Passeig de Gràcia, Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain