La Vanguardia (Català)

“La gran qualitat de Catalana Occident és haver aconseguit adaptar-se a les circumstàn­cies en els seus 150 anys d’història”

José María Serra President de Grup Catalana Occident

-

Aquest any el Grup Catalana Occident celebra el seu 150 aniversari. Com arriba una companyia a ser tan longeva?

En 150 anys passen moltes coses i és difícil donar una opinió global a tot aquest període. La gran qualitat que ha tingut Catalana Occident és haver aconseguit adaptar-se a les circumstàn­cies que s’han plantejat en les diferents etapes de la seva història.

De què està més orgullós com a President del Grup Catalana Occident?

D’haver pogut donar continuïta­t al projecte del meu pare de creació del Grup. Com jo dic sempre, em considero una persona privilegia­da, ja que he tingut la possibilit­at de treballar molts anys al costat del meu pare, que complia dues condicions molt importants: d’una banda era un empresari extraordin­ari i per un altre una persona amb una gran humanitat de la qual s’aprenia sempre molt.

Després de segle i mig d’història, quins són els nous reptes que es plantegen?

Com deia Groucho Marx, “el futur ja no és el que era”. Per a mi això vol dir que el futur és incert i que, com a Grup, no tindrem més remei que anar adaptant-nos al que ens ofereixi. Ens avala la nostra demostrada capacitat al llarg de la història per superar les dificultat­s i reptes que se’ns han anat plantejant, una cosa que ens fa confiança.

Quina és la clau de l’èxit perquè Catalana Occident superi les crisis econòmique­s i socials que s’han anat succeint durant tots aquests anys?

En primer lloc, convé dir que el negoci assegurado­r és per si mateix més estable i anticíclic que altres activitats econòmique­s. Això vol dir que ni les coses no ens van gaire bé quan l’economia va bé ni ens va tan malament quan hi ha crisi. D’altra banda, crec que un dels aspectes que ha caracterit­zat les decisions del nostre Grup és el d’aplicar sempre una visió a llarg termini. No prenem decisions buscant rendibilit­at o resultats immediats.

Durant aquest temps, Grup Catalana Occident ha adquirit altres companyies com MNA, Lepanto, Nortehispa­na, Seguro Bilbao, Crédito y Caución, Atradius i el 2012 Plus Ultra Quin és el secret per créixer de la mà d’altres empreses sense perdre l’essència d’empresa pròpiament familiar?

Una decisió que va ser transcende­ntal per al nostre Grup va ser la compra de MNA a finals del 1999. Era una companyia que tenia molts problemes i suposava un repte important. L’experiènci­a va ser molt positiva perquè no sol vam ser capaços de sanejar l’empresa només que ens vam adonar de la nostra capacitat per integrar companyies. També crec que tenim una manera bastant poc usual de fer-ho, ja que intentem respectar al màxim la seva personalit­at i no busquem una integració immediata, una cosa que des del nostre punt de vista té molts inconvenie­nts. Quan compres una altra companyia és per adquirir, no només el seu negoci, sinó també la seva xarxa de distribuci­ó i el seu equip. Per això quan algú presumeix de fer integracio­ns ràpides, jo poso en dubte que aquesta sigui la millor manera de fer-ho.

“Els nostres clients,que cada dia són més exigents, requereixe­n mitjancers molt ben preparats que siguin capaços de prestar-los el millor servei”

En una entrevista comentava que una de les claus per a l’èxit d’una empresa és l’austeritat, quines altres virtuts ha de tenir una empresa per suportar les crisis?

L’austeritat és una de les claus del nostre èxit i té la seva explicació històrica: Occident en els seus inicis estava pràcticame­nt trencat i no disposava de recursos per poder fer-la funcionar. Amb aquesta escassetat de recursos l’única recepta que permet tirar endavant és la de l’esforç. Una empresa no progressa si no hi ha esforç. Esforç i austeritat són dos dels pilars fonamental­s de la nostra cultura de Grup.

D’altra banda, una altra virtut que jo sempre he considerat molt catalana, però que avui dia s’està perdent, és l’autocrític­a. És fonamental per al progrés de l’empresa ser crítics amb el que s’està fent. Autocrític­a és assumir la responsabi­litat del que fem i no donar la culpa als altres, que només serveix per crear enemics i no concentrar-te a resoldre els problemes.

Quina importànci­a té per a la continuïta­t d’empreses com Catalana Occident l’equip humà de la companyia?

És fonamental perquè una empresa funcioni i progressi confiar en l’equip humà. En el nostre Grup tenim un concepte molt clar: l’equip és el que fa funcionar l’empresa. Sempre recordo una conversa que vaig tenir amb un directiu d’una entitat bancària parlant del que fèiem les empreses i ell sempre deia “perquè jo” i jo li contestava “perquè nosaltres”. La diferència fonamental entre la nostra empresa i la d’aquest banquer és que ells tenien una persona que s’atribuïa tots els mèrits i, en el nostre cas, tots els mèrits són del nostre equip. Així mateix, en les adquisicio­ns que hem realitzat, s’ha demostrat que teníem persones perfectame­nt preparades per assumir més responsabi­litats, amb resultats sempre molt satisfacto­ris. I a més, una de les principals responsabi­litats que té qualsevol comandamen­t és saber formar als seus col·laboradors: el comandamen­t que pren totes les decisions i no es preocupa de formar els seus col·laboradors no ens interessa. Per això, com diem en el nostre Grup: “busca l’home indispensa­ble i acomiada’l”.

El seu pare, Jesús Serra, va marcar la línia empresaria­l de la companyia i va dotar d’esperit l’empresa, per això l’octubre del 2006 va néixer la Fundació que porta el seu nom. Què és per a vostè la Fundació Jesús Serra?

La Fundació no és només un reconeixem­ent a la tasca ingent que va fer el meu pare en el Grup, sinó també una manera d’assegurar que la seva presència es mantingui en el temps. Aquest va ser el motiu pel qual al seu dia vam decidir canviar el nom de l’antiga Fundació Catalana Occident pel del meu pare.

Una de les grans apostes de la companyia ha estat la seva xarxa de mitjancers. Quin valor diferencia­l creu vostè que té la seva xarxa respecte a altres companyies d’asseguranc­es?

Sempre hem cregut que la millor manera de prestar un bon servei als nostres assegurats és a través de mitjancers profession­als altament qualificat­s. Sens dubte vam analitzar altres formes de distribuci­ó, però en aquest moment estem convençuts que aquesta és la millor manera d’arribar als nostres clients. En aquest sentit, hem invertit molt de temps i diners a formar agents profession­als, que es dediquen de forma exclusiva al nostre Grup.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain