La Vanguardia (Català)

Revenja contra Prim

-

Les joventuts llibertàri­es, i a sobre de Gràcia, anaven sense embuts i no toleraven dilacions. I així, poc després d’haver estat esclafat a Barcelona l’intent de cop d’Estat del 36, havien comminat l’Ajuntament que fes enderrocar el monument a Prim.

Pel que sembla, els de la plaça Sant Jaume donaven allargs a l’assumpte, potser perquè tenien més problemes en tràngol de resolució. Els joves irats, als quals potser encara dolia més el greuge evidenciat del tradiciona­l i sabut centralism­e barceloní, ja n’estaven farts i tot d’una van resoldre passar a l’acció.

La informació sobre l’esdevingut no explicava el desenvolup­ament de l’acció, sinó el resultat. Es va publicar en portada el 22 de desembre i en substància detallava que a primera hora del matí del diumenge 20 havia estat enderrocad­a l’estàtua del general Prim, que jeia a terra amb bastants desperfect­es. Afegia la breu gasetilla que tots els bar- celonins coneixien l’escultura, que apareixia als fullets i àlbums de propaganda turística. Acabava la nota informativ­a amb la incògnita sobre la destinació que es donaria al pedestal buit i al bronze caigut, que pesava força quilos.

No es donaven més detalls. Possibleme­nt era a causa que no hi va haver testimonis di-

La demolició del monument va ser la venjança dels llibertari­s de Gràcia

rectes, però malicio que tampoc no es desitjava, per clares motivacion­s polítiques.

En qualsevol cas, l’autoria quedava clara, ja que havia estat estampada a la base pètria del monument: “FAI. Monument enderrocat per les J.J. L.L. de Gràcia”.

El pas immediat va consistir en la fosa del bronze, no tant per la quantitat de material de guerra en què es podria transforma­r, sinó per la simbologia revolucion­ària de l’acció: encara que tardana, una venjança.

La venjança era per haver esclafat a canonades el 1843 als jamancios, així batejats en proclamar que anaven a endrapar els enemics, tant per la fam que patien com per tractar-se d’enemics de classe. I el general no s’havia esporuguit davant d’aquest desafiamen­t, encara que no va menysprear el risc, en precisar que el desenllaç de la lluita no li podria reportar cap altra conseqüènc­ia que “o caixa o faixa”.

La peanya va recuperar al cap de pocs anys el Prim de bronze. L’encarregat de la feina va ser Frederic Marès, convertit llavors en restaurado­r de monuments. A diferència del de Güell, es va limitar gairebé a copiar l’obra original. Va introduir-hi algun canvi secundari. Va modelar una cua molt més voluminosa i abarrocada que l’anterior, obra de l’escultor Lluís Puiggener. En aquest cas no va despertar cap crítica, a diferència de l’onada negativa que va provocar una altra cua, la que va aportar el 1950 a l’escultura de Ramon Berenguer, que Josep Llimona havia modelat molts decennis abans.

 ??  ?? Així va quedar el monument al general Joan Prim després d’haver estat descavalca­t
Així va quedar el monument al general Joan Prim després d’haver estat descavalca­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain