La Vanguardia (Català)

Avantatges i virtuts de les maduixes

- MAGDA CARLAS Barcelona

Per fi una de les fruites més delicioses que existeixen, les maduixes, comencen a estar en el seu millor moment. Fruites, per cert, que són d’origen americà i que no es van començar a consumir a Europa de forma habitual fins ben entrat el segle XIX. Sens dubte hi ha maduixes tot l’any, però no tenen res a veure amb les que comencen a aparèixer ara al mercat. Sovint ens entossudim a prendre maduixes amb nata a ple hivern però, en general, es tracta de maduixes amb bon look i poc sabor. Al contrari, ara i fins ben entrat l’estiu, són més sucoses, més aromàtique­s i segurament més nutritives.

Poques vegades un aliment tan atractiu té tants avantatges. El primer és que aporta mínimes dosis d’energia i de sucres. De fet, les maduixes són més lleugeres que les pomes. Evidentmen­t la lleugeresa es refereix a les maduixes en solitari, sense complement­s de nata, gelat, xocolata o similars. Però és que, a més, tenen una dosi de vitamina C potentíssi­ma: 100 grams de maduixes aporten tota la vitamina C que necessitem diàriament, és a dir, uns 60 mil·ligrams.

També aporten fibra, dosis elevades de potassi i d’àcid fòlic, i mínimes de sodi. Sense oblidar que les maduixes pràcticame­nt no cal pelar-les, la qual cosa representa també un avantatge indiscutib­le.

És, en definitiva, un aliment amb molt de sabor i pocs inconvenie­nts. L’únic, això sí, és que a algunes persones els pot produir problemes d’al·lèrgia.

Per gaudir de tants avantatges és important comprar bé i que la conservaci­ó sigui òptima. La maduixa requereix un lloc fresc, fosc, sec i una col·locació correcta de manera que no s’amuntegui. Tot i així, és preferible no guardar-la més de dos o tres dies. Té moltes possibilit­ats gastronòmi­ques. Encara que tradiciona­lment s’utilitza com a postres pot exercir de perfecta guarnició per a segons plats, d’ingredient d’amanida i fins i tot de component d’una salsa sorprenent. Només cal una mica d’imaginació.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain