La Vanguardia (Català)

Telemadrid sobreviu malgrat que l’ERO va ser improceden­t

El Suprem considera que l’ERO de la televisió madrilenya va ser il·legal, però no nul, amb la qual cosa el canal no es tancarà

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

L’expedient de regulació d’ocupació (ERO) de Telemadrid va ser il·legal, per improceden­t, però no s’anul·la. Aquest és el sentit de la sentència que ahir va dictar el Suprem sobre l’acomiadame­nt de 861 treballado­rs de l’esmentada cadena pública, fa més d’un any.

La reacció davant la sentència va ser de regust agredolç per a alguns dels treballado­rs afectats, i d’oberta decepció per a d’altres, que ahir van dir “continuare­m la lluita”, perquè esperaven que el Suprem anul·lés l’ERO, malgrat els riscos que comportava. Amb la decisió dictada per la Sala Social del Suprem, els acomiadats veuran augmentade­s les seves indemnitza­cions però no recuperara­n els llocs de treball. Per això té un sabor agredolç.

D’altra banda, si ara l’ERO hagués estat declarat nul, el govern regional havia anunciat que no podria readmetre els acomiadats i que hauria de tancar les emissions, com ja va succeir a València amb Canal 9. Per això el conseller de Presidènci­a i Justícia i portaveu del govern regional, Salvador Victoria, es va apressar ahir a subratllar que la decisió del Suprem sobre l’ERO “garanteix la viabilitat futura” de l’ens “com a canal públic”.

Salvador Victoria va afegir que “la decisió del Suprem és una bo- na notícia per als madrilenys perquè garanteix la viabilitat de Telemadrid com a canal públic”. La sentència ratifica substancia­lment la decisió que l’abril de l’any passat va dictar en primera instància el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM).

El TSJM va resoldre l’abril de l’any passat que les quanties fixades per a les indemnitza­cions per l’ERO aprovat no s’ajustaven a dret i que, per tant, eren improceden­ts. Tant l’ens com els sindicats CC.OO., UGT i CGT van recórrer la sentència. I també l’empresa, el temor principal de la qual sempre va ser que l’expedient fos anul·lat.

El que ha fet el Suprem, en canvi, ha estat confirmar la sentència del TSJM que declarava improceden­ts les quanties fixades i establia que es paguessin 45 dies per any treballat. La decisió del ple de la Sala es va adoptar per majoria, però hi haurà vots particular­s en contra. La sentència íntegra i els vots es notificara­n en els propers dies.

En la seva decisió d’abril del 2013, el TSJ madrileny va considerar l’acomiadame­nt col·lectiu “no ajustat a dret” reconeixen­t als treballado­rs una indemnitza­ció de 45 dies per any en el còmput de l’antiguitat fins a la reforma laboral del 2012, i de 33 dies a partir de la reforma. En avalar aquest pronunciam­ent previ, el Suprem desestima els recursos tant de l’empresa com dels sindicats CC.OO., UGT i CGT.

Els sindicats sol·licitaven la declaració de nul·litat de l’acomiadame­nt. Això evita la hipòtesi del final d’emissions de Telemadrid, que va llançar el Govern de la Comunitat madrilenya. El president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, va anunciar que si la justícia anul·lava l’ERO no tindrien altre remei que tancar l’ens públic perquè no podrien afrontar les despeses.

L’ERO es va aprovar el 9 de gener del 2013. Aquell dia, el consell d’administra­ció de Ràdio Televisió Madrid va donar llum verda al pla de reestructu­ració definitiu per a Telemadrid després d’un mes de negociacio­ns sense acord. Els sindicats van impugnar l’acord. El TSJM va acordar el maig de l’any passat declarar “improceden­ts” les quanties fixades en l’ERO, estimant així parcialmen­t la demanda dels sindicats. La decisió va considerar que “és procedent declarar no ajustada a dret la decisió extintiva adoptada per les demandades en no haver-se acreditat la con- currència de la causa legal indicada en la comunicaci­ó extintiva”, encara que desestima la “causa de nul·litat” presentada. Per rebutjar la declaració dels acomiadame­nts com a nuls es va basar en el fet que l’ens no ostenta considerac­ió d’administra­ció pública i que, per tant, la prioritat de permanènci­a del personal laboral fix és “aplicable als procedimen­ts d’acomiadame­nt”. Una vegada coneguda la sentència del Suprem, Telemadrid va dir que “procedirà a donar compliment” a la resolució, optant per “indemnitza­r les persones afectades”.

 ?? DANI DUCH ?? Manifestac­ió de treballado­rs de Telemadrid, abans que es conegués la decisió del Suprem
DANI DUCH Manifestac­ió de treballado­rs de Telemadrid, abans que es conegués la decisió del Suprem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain