La Vanguardia (Català)

Les mostres de Dalí, les més vistes d’Europa el 2013

Pompidou i Reina Sofia van sumar un milió i mig de visitants

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

Les dues exposicion­s sobre Salvador Dalí celebrades al 2013 a París i Madrid han estat les que han atret més visitants de tot Europa. I a nivell mundial només han estat superades per dues mostres sobre art antic celebrades a Taiwan i una altra gratuïta sobre impression­isme a Rio de Janeiro, segons l’informe anual de la revista The Art Newspaper.

La mostra sobre Dalí al Centre Pompidou de París va arrossegar, de novembre del 2012 a març del 2013, 790.000 visitants, un rècord absolut per a la institució només superat per una retrospect­iva del mateix artista del 1979. Hi va haver una mitjana de 7.364 visites diàries, la qual cosa suposa la 4a mitjana més alta del món per al 2013. La mateixa exposició amb petits canvis va viatjar després al Centre d’Art Reina Sofia de Madrid (d’abril a setembre del 2013) i va tenir 730.000 visitants. Dalí. Totes les suggestion­s poètiques i totes les possibilit­ats plàstiques va atreure 6.165 vi- sitants al dia, el que la situa en el 2n lloc d’Europa i 5è del món. Un rècord només superat per l’exposició sobre els Picasso cedits pel museu de París, celebrada al 2008, amb una mitjana diària superior, però inferior en el seu conjunt (547.000) perquè va durar menys temps.

Les mostres més visitades de l’any passat es van celebrar al National Palace Museum de Taipei. La primera dedicada a mostrar una col·lecció d’or, jade i objectes de bronze de la Xina va atreure una 10.946 visitants al dia. La segona va ser sobre pintures de l’escola Lignan dels segles XIX i XX que també va suposar una mitjana de 10.711 visitants. L’any anterior, el 2012, i segons un altre informe de la mateixa revista, l’exposició més visitada va ser la que es va celebrar a Tòquio sobre antics mestres holandesos.

El tercer lloc mundial el 2013 va ser per a Impression­isme: Pa-

El Reina Sofia es va beneficiar de l’exposició de Dalí i va ser el museu amb més públic d’Espanya

rís i la modernitat, amb obres del Quai d’Orsay de París en el Centre Cultural Banc de Rio de Janeiro, amb 8.099 visitants al dia. El sisè lloc va ser per a aquest mateix museu amb la mostra de l’artista xinès Cai Guo-Qiang.

Entre els museus, el Louvre manté el lideratge amb una assistènci­a de 9,3 milions de visitants, i malgrat un descens de gairebé mig milió torna a ser el líder. A continuaci­ó se situen el British Museum, amb 6,7; el Metropolit­an Museum of Art, amb 6,2; i la National Gallery, amb 6 milions.

La Tate Modern de Londres va passar de 5,3 milions el 2012 a 4,8 el 2013. I el Museo del Prado també va baixar de 3,1 milions a 2,3. En canvi el Reina Sofia es va beneficiar de l’exposició Dalí per pujar fins als 3,2 milions, que el situen com el més visitat a Espanya i el 12è a nivell mundial. El Teatre-Museu Dalí de Figueres (i el seu annex Espai Joies) va superar els 1,3 milions de visitants, i se situa com el més visitat de Catalunya, si s’exceptuen el museu i camp del Barça, que arriba a 1,5 milions. El Picasso es va quedar amb 950.000.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Retrat de Picasso, un dels Dalí de la mostra del Reina Sofia
EMILIA GUTIÉRREZ Retrat de Picasso, un dels Dalí de la mostra del Reina Sofia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain