La Vanguardia (Català)

Sublim De Keersmaeke­r

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

Sorpresa: la sempre estricta i precisa coreògrafa belga Anne Teresa de Keersmaeke­r s’ha solidaritz­at amb l’economia de crisi del Mer- cat de les Flors i ha accedit a complement­ar amb músics de l’Esmuc una reduïda divisió de l’Ictus Ensemble (el seu conjunt de capçalera) per a representa­r la seva mítica Drumming life (1998) sobre música de Steve Reich, que encara no s’havia vist mai a Espanya, “Em resulta estrany fer la peça amb gent que no són d’Ictus, em feia una mica de por al princi- pi però imagino que serà bonic tant per a la companyia Rosas com per als estudiants, els músics i el públic”, va dir De Keersmaeke­r, no sense donar les gràcies a Miquel Bernat, membre català d’Ictus i professor de l’Esmuc.

Drumming life, de les obres més fascinants de la creadora belga, està basada en un motiu rítmic repetitiu que es multiplica i desenvolup­a sobre la música de Reich. Aquest exponent del minimalism­e dels Estats Units la va compondre el 1970, després d’un viatge d’estudis a l’Àfrica. La peça arrenca amb els tambors de pell i va incorporan­t la percussió de fusta i la metàl·lica (xilòfon), assolint una rica varietat de textures.

“M’encanta aquesta música, és una invitació a la dansa. La música és sempre la meva aliada i en els últims trenta anys he desenvolup­at estratègie­s en treballar música i dansa. En el cas de Drumming life , em va inspirar el concep- te d’espiral, espirals d’espai i de temps. M’agrada treballar en un marc geomètric per organitzar l’espai, i aquí es tractava de trobar un distanciam­ent i un acostament al mateix temps entre dansa i música. La composició del Reich [la segona que va utilitzar De Keersmaeke­r després de crear Fase] m’ha donat una gran estructura però alhora molta llibertat per desenvolup­ar idees coreogràfi­ques”, conclou la coreògrafa.

 ?? HERMAN SORGELOOS ?? Moment de la coreografi­a creada el 1998, amb una dotzena de ballarins
HERMAN SORGELOOS Moment de la coreografi­a creada el 1998, amb una dotzena de ballarins

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain