La Vanguardia (Català)

Joaquim Rodríguez es vesteix de líder a La Molina

Purito estrena el seu palmarès del 2014 atacant a 500 metres

- BARCELONA Redacció

Els nens Pablo i Elsa Rodríguez van pujar al podi per acompanyar el pare, com va passar als Camps Elisis de París al juliol, perquè Joaquim Purito Rodríguez havia estrenat el seu palmarès de victòries aquest any a La Molina, en la tercera etapa de la Volta a Catalunya. Era un dia especial per a Purito, ja que ahir feia deu anys exactes del seu triomf en la Setmana Catalana i el va acabar celebrant d’allò més, perquè, a més de ser la primera etapa en una ronda que va guanyar el 2010 i vestir-se de líder, els rivals que va derrotar en la pujada realcen encara més l’èxit, dos guanyadors del Tour, Contador (a 5 segons) i Froome (a 13 segons), i qui tots assenyalen com a futur vencedor de la ronda gal·la Nairo Quintana (a 9 segons). El de Parets haurà de ratificar avui a l’etapa reina de Vallter 2.000 les diferèncie­s que ara hi ha en la classifica­ció general que encapçala. “Hi serem els mateixos però ells voldran atacar des de lluny per recuperar el temps que han perdut”, va vaticinar Rodríguez.

Els mateixos que diu Purito vol dir els bons de debò, els millors, el pòquer d’asos que ha reunit la Volta: els quatre que es van quedar sols al comandamen­t de la cursa quan Chris Froome va llançar el primer atac seriós de l’etapa, ja sota la pancarta de l’últim quilòmetre. El britànic de Nairobi, Purito, Contador i Quintana. Allà no hi cabia ningú més. Ni el veterà Chris Horner (Lampre), guanyador de l’última Vuelta a Espanya, ni el jove colombià Carlos Betancur (Ag2r), que venia d’imposar-se en una cursa de prestigi a la París-Niça, ni l’irlandès Daniel Martin (Garmin), que defensava el títol de 2013.

La carretera s’havia empinat i la victòria d’etapes es jugava a la rampa més dura de la pujada a La Molina, quan faltaven 500 metres. I no hi ha ningú més explosiu que Purito, a qui Xavier Florencio havia explicat l’arribada i al qual Dani Moreno havia preparat el terreny de l’atac del seu cap de files.

Purito, que mentre Contador s’exhibia la setmana passada a la Tirrè-Adriàtic guanyant dues etapes i la general va estar treballant al Teide, va treure a l’embranzida el màxim profit de l’entrenamen­t que havia fet en altitud. Va despenjar el madrileny, que alhora va deixar clavat Quintana com a la cursa dels dos mars, i se’n va anar a buscar la victòria, sabedor que cada segon que aconseguís era or. En canvi, Froome, guanyador aquest curs del Tour d’Oman i que l’any passat va guanyar tot el que va córrer en la seva preparació per al Tour de França, va ser el que més va cedir.