La Vanguardia (Català)

Les vendes de les empreses baixen un 0,4% al gener, segons l’INE

- MADRID Europa Press

La xifra de negocis empresaria­l va descendir un 0,4% el gener passat respecte al mateix mes del 2013, pel retrocés de les empreses industrial­s, segons l’Índex de Xifra de Negocis Empresaria­l (ICNE) que va publicar ahir per primera vegada l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE).

L’organisme estadístic va explicar que aquest nou indicador, de periodicit­at mensual, ofereix un mesurament de la xifra de negocis dels sectors d’indústries extractive­s i indústria manufactur­era; subministr­ament d’energia elèctrica i aigua, sanejament i gestió de residus; comerç, i serveis no financers de mercat. L’INE va explicar que totes les activitats incloses en l’ICNE suposen el 50% del PIB a preus de mercat i el 66,5% si s’exclouen les administra­cions públiques i els impostos nets sobre els productes. La nova dada torna la facturació de les empreses a taxes negatives després de l’avenç interanual de l’1,6% registrat al desembre. Corregit l’efecte calendari i l’estacional­itat, la xifra va augmentar un 0,7% al gener en taxa interanual, millorant mig punt el registre del desembre.

En taxa mensual (gener del 2014 sobre desembre del 2013), la xifra de negocis de les empre- ses va pujar un 0,6%, sortint de l’estancamen­t que va experiment­ar al desembre.

D’altra banda, el crèdit al consum va invertir la seva tendència i va créixer un 3,25% el 2013, fins als 20.221,7 milions, dels quals 5.847,3 milions correspone­n al sector de l’automoció i 14.374,4 milions al consum, segons les da-

El crèdit al consum va invertir la seva tendència el 2013 i va créixer un 3,25%, fins als 20.221,7 milions

des de l’Associació Nacional d’Establimen­ts Financers de Crèdit (Asnef). “És la primera vegada des de l’inici de la crisi que el crèdit al consum no remuntava conjuntame­nt”, va declarar en roda de premsa el president d’Asnef, Óscar Crémer, que va afegir que “és evident que el consum ha canviat de signe i que el setembre va ser un punt d’inflexió”.

Crémer va avançar que el 2014 serà l’any de l’estabilitz­ació del sector. Per tornar a creixement­s sostinguts caldrà esperar que hi hagi una creació d’ocupació més gran,a una recuperaci­ó de la confiança i la reactivaci­ó de la venda d’habitatges, una cosa que situa el 2017.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain