La Vanguardia (Català)

Seat confia en el tot terreny urbà per deixar enrere els números vermells

La firma tindrà el SUV el 2016 però encara no s’ha decidit on es fabricarà

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

Ja és oficial. Seat tindrà un tot terreny urbà (en anglès SUV, sigles de sport utility vehicle) al mercat el 2016. Ho va anunciar ahir el seu president, Jürgen Stackmann, durant la presentaci­ó dels resultats del 2013, que per sisè any consecutiu van donar pèrdues, gairebé de 149 milions d’euros. La firma espanyola del grup Volkswagen confia a deixar enrere els números vermells gràcies a aquest model. La direcció havia previst tornar a obtenir beneficis el 2018 però, segons com evolucioni el mercat i l’acceptació que tingui aquest nou vehicle, les xifres positives podrien arribar abans.

“És una excel·lent notícia –va emfatitzar Stackmann, que el pròxim 1 de maig complirà el seu primer any en el càrrec–, ja que Seat entra en un segment nou, dels més grans i de més creixement del món”. Només a Europa, es produeix gairebé un milió de cotxes anuals d’aquest tipus, un 40% més que cinc anys enrere. El president de Seat va manifestar que “el SUV és un pilar impor-

El 2013 es va tancar amb rècord de vendes (prop de 6.500 milions) però amb 149 milions de pèrdues

tant en l’estratègia de futur de la companyia i suposa un gran pas en el camí per assolir la rendibilit­at econòmica”.

Queda per saber on es fabricarà aquest SUV. El consorci alemany encara no ho ha decidit, tot i que moltes fonts donen per fet que no serà a Martorell sinó en alguna de les plantes de Sköda a la República Txeca –en mitjans d’aquest país s’ha apuntat la de Kvasini– que ofereixen costos menors. Encara així, Stackmann va assegurar que la factoria catalana està perfectame­nt preparada per produir-lo. Amb tot, va destacar que “el SUV és cent per cent Seat, té el nostre ADN perquè s’ha projectat a Martorell”. I va emfatitzar que el més important per a l’empresa és vendre més cotxes sota la seva marca, al marge d’on s’hagin fabricat. d’aquest i de la resta de models.

El León, amb més de 102.000 unitats lliurades a tot el món el 2013, un 44,4% més que l’any anterior, ha impulsat les vendes de Seat fins als 355.000 cotxes, un 10,6% més que el 2012. Aquests increments han portat les instal·lacions de Martorell, que el 2013 van complir 20 anys, a assolir el seu màxim nivell des del 2007, amb més de 390.000 vehicles produïts. En la planta es fabriquen tres models de Seat (León, Ibiza i Altea) i un d’Audi (Q3). La demanda del León va permetre obrir el passat 10 de març un tercer torn i juntament amb el bon comportame­nt de l’Ibiza contractar 450 treballado­rs temporals.

Malgrat aquests increments, la companyia va tancar el 2013 amb unes pèrdues, després d’impostos, de 148,7 milions d’euros, 119,1 milions més que l’any anterior. El vicepresid­ent de finances i organitzac­ió, Holger Kintscher, va explicar que això es deu en gran part a la reducció dels ingressos per vehicle –per la forta competènci­a de preus–, a l’augment dels costos de personal a causa de l’ERO per acomiadar 201 persones i a l’augment de les cotitzacio­ns socials, així com a l’increment de les amortitzac­ions pel llançament de nous models. Kintscher va destacar, no obstant això, que el benefici brut (ebitda) ha millorat en un 73%, fins a 221 milions, i el cash flow un 70%, fins a 358 milions. Per primera vegada des del 2007 les inversions s’han cobert amb recursos propis. Segons el seu parer, la companyia va a la senda correcta.

Per mercats destaca el creixement a Alemanya (20,3%), que amb 76.622 unitats venudes es consolida com el primer de Seat, que ha entrat al top 10 de marques del país. Espanya ocupa el segon lloc, amb 58.945 i un augment del 6%. El Regne Unit (45.676) puja un 17%. També destaca Algèria, amb una alça del 26,9% (20.501), i Turquia, amb un 52%, fins els 11.062 cotxes venuts. S’han perdut vendes a França (-12,9%), quedant en 21.787 o Itàlia, on han caigut un 7,7%, tancant l’any amb 10.159 unitats.

 ?? SUSANNA SÁEZ / EFE ?? Jürgen Stackmann, ahir
SUSANNA SÁEZ / EFE Jürgen Stackmann, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain