La Vanguardia (Català)

Almunia demana informació a Pastor sobre les autopistes

Brussel·les vol saber si es compleixen les normes d’ajuts públics

- BARCELONA Redacció i agències

El vicepresid­ent de la Comissió Europea i responsabl­e de Competènci­a, Joaquín Almunia, va sol·licitar ahir a la ministra de Foment, Ana Pastor, durant una conversa telefònica, que informi en detall l’Executiu comunitari abans d’adoptar una solució definitiva per a les autopistes de peatge en risc de fallida. L’Executiu comunitari no ha estat involucrat fins ara en l’elaboració d’aquest pla. Brussel·les ha de determinar si el pla del Govern espanyol suposa una subvenció estatal i, en cas positiu, examinar si les mesures s’ajusten a les normes sobre ajuts públics. Si no fos així, podria vetar l’operació o obligar a modificar-la.

El Govern va oferir abansd’ahir a la banca creditora de les empreses concession­àries de nou concession­s d’autopistes de peatge amb problemes econòmics un quitament del 50% del deute, que ascendeix a uns 4.500 milions d’euros, i la creació d’una empresa de capital cent per cent públic per aglutinar aquestes vies. L’Estat assumiria 2.400 milions que les entitats financeres obtindrien mitjançant un bo a 30 anys amb una rendibilit­at míni- ma de l’1% més una quantitat en funció del trànsit registrat.

El Ministeri de Foment i el Ministeri d’Hisenda han estat estudiant durant els dos últims mesos les possibles solucions per a aquestes autopistes. En el marc d’aquesta anàlisi s’ha sospesat les opcions d’integrar-les en una empresa pública o bé procedir a fer-ne una liquidació ordenada, en cas que aquesta alternativ­a tingués menys impacte en les arques públiques.

Els bancs tenen previst donar una resposta al Govern dilluns vinent. Però confien poder reduir l’impacte d’aquesta mesura. Josep Oliu, president del Sabadell, un dels creditors, va reclamar ahir que l’oferta del Govern sigui “prou clara” i que no hi hagi riscos addicional­s al marge del quitament que s’acordi. Oliu va explicar que l’entitat que presideix i les altres entitats financeres afectades per la delicada situació de les autopistes estan “analitzant i valorant” la solució plantejada pels ministeris d’Economia i Foment i que s’és “a prop” d’arribar a un acord.

Per la seva part, el president de la patronal CEOE, Juan Rosell, va dir ahir que el quitament del 50% del deute de les autopistes de peatge que planteja el Govern per evitar-ne la fallida “no sembla una de les millors solucions possibles”. En una entrevista a la cadena Ser, el dirigent de la patronal va considerar que li hauria “agradat” una mesura semblant per a altres sectors que han passat per una situació de dificultat­s similar.

 ?? EFE ?? Joaquín Almunia
EFE Joaquín Almunia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain