La Vanguardia (Català)

De Pequín a Barcelona pel Barça.

Air China preveu operar sense parada tècnica i diàriament el 2016

- AINTZANE GASTESI Barcelona

Air China va estrenar ahir un vol directe amb escala tècnica a Viena, fruit de la demanda dels turistes xinesos, que busquen marques de luxe i gaudir del futbol blaugrana.

El vol d’Air China entre Barcelona i Pequín, que va aterrar i es va enlairar ahir per primera vegada al Prat, compleix amb un dels objectius estratègic­s que l’aeroport persegueix des de fa anys. Fins ara, els vols directes entre Barcelona i Àsia eren exclusius de la companyia Singapore Airlines, que va començar a operar el juliol del 2006. Però després de l’obertura de la ruta directa a Pequín, amb una escala tècnica a Viena de 90 minuts i amb una freqüència de quatre vols setmanals, arribaran més freqüèncie­s i més companyies.

La mateixa Air China té previst ampliar freqüèncie­s durant els propers anys, i aquest mateix mes engega l’operativa de vols xàrter d’Asiana des de Seül. Segons expliquen fonts pròximes a la Generalita­t, les altres dues companyies xineses amb presència interconti­nental, China Eastern i Hainan, també tenen Barcelona a la seva agenda de rutes per al proper any. El Japó, de moment, és el mercat més complicat per captar vols directes.

Segons va explicar ahir el director de màrqueting d’Air China, Ting Zhang, la companyia preveu passar a operar el vol sense escala a Viena i amb freqüència diària en un termini de dos anys. L’objectiu de la companyia és assolir una ocupació del 82% en el vol a Barcelona, similar a la que té a Madrid, on opera també quatre vols setmanals.

La clau de la captació de noves rutes, apunten fonts del sector, és l’imparable creixement del

MÉS COMPANYIES Després d’Air China, aquest mes aterra la coreana Asiana amb vols xàrter COMPRES I EL BARÇA Els turistes xinesos busquen marques de luxe i s’han aficionat als partits del Barça

nombre de turistes xinesos, que el 2013 van assolir els 90 milions de persones que van viatjar a l’estranger. Des de l’Agència Catalana de Turisme apunten que Barcelona va registrar el 2013 un total de 172.000 turistes xinesos, un 60% més que l’any anterior, i aquest aquest any vindran entre un 20% i un 30% més.

“Barcelona té grans perspectiv­es com a destinació turística i com a centre econòmic al mercat espanyol”, va destacar el directiu d’Air China. Segons els estudis de mercat que té la companyia, els turistes d’entre 35 i 45 anys situen Barcelona entre les seves ciutats europees preferides. “Els turistes xinesos se senten tan atrets per Barcelona com pel Barça”, va destacar Ting Zhang. Segons les dades del 2013 de Turisme de Barcelona, la ciutat va rebre l’arribada de 73.906 turistes xinesos, un 16% més, a més, també han disparat el pressupost de la despesa a la ciutat. La Xina va ser el 13è país emissor en despesa amb targeta de crèdit a la capital catalana, amb un total de 56,7 milions d’euros, un 76% més que l’any anterior.

L’agència de col·locació especialit­zada en retail Hays ha cons- tatat el creixement de demanda d’empleats que parlin xinès als establimen­ts de luxe. “Totes les grans marques busquen dependents que sàpiguen xinès, sobretot mandarí, i la majoria són natius o de segona generació”, assegura Ignacio Ramos, responsabl­e de retail d’Hays. Les seves oficines a tot Espanya reben entre tres i cinc peticions mensuals d’establimen­ts de gamma alta que busquen profession­als amb xinès, sobretot a Madrid i a Barcelona.

Segons el comitè de rutes de l’aeroport del Prat, Barcelona concentra el 45% del trànsit entre Espanya i la Xina, amb més de 185.000 passatgers a les princi- pals destinacio­ns: Pequín, Xangai i Hong Kong. Catalunya també és la primera destinació del trànsit aeri de mercaderie­s amb la Xina, amb 24.000 tones l’any.

El vol inaugural des de Pequín a Barcelona va aterrar al Prat a les 10.15 hores, amb uns 45 minuts de retard, amb amb 217 passatgers a bord, el que suposa un 75% d’ocupació, segons les dades facilitade­s per la companyia. Air China operarà entre les dues ciutats amb quatre vols setmanals (dilluns, dijous, divendres i diumenge), amb una parada tècnica a Viena. Malgrat la parada tècnica, el vol dura 13 hores, entre tres i cinc hores menys que un vol de connexió.

 ?? ROSER VILALLONGA ??
ROSER VILALLONGA
 ?? ROSER VILALLONGA ?? Tripulació del primer vol d’Air China entre Pequín i Barcelona
ROSER VILALLONGA Tripulació del primer vol d’Air China entre Pequín i Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain