La Vanguardia (Català)

Casillas paga dos milions a Hisenda

La inspecció s’amplia a altres estrelles del futbol, com ara Xabi Alonso i David Villa

- Manel Pérez Barcelona

L’ofensiva contra el frau fiscal i els ingressos no declarats a Hisenda relacionat­s amb personatge­s famosos continua. I el futbol profession­al és una font d’ingressos molt destacada per als homes de negre de Montoro. Les inspeccion­s estan en marxa i afecten, segons algunes fonts, alguns dels integrants més rellevants d’aquest grup tan elitista. Un mínim de set esportiste­s serien els afectats, entre els quals Iker Casillas, el porter del Reial Madrid i de la selecció espanyola, que recentment ha hagut de pagar al fisc uns dos milions d’euros, segons les fonts consultade­s per aquest diari. També estan inclosos en aquesta llista de jugadors inspeccion­ats, entre d’altres, el migcampist­a del Reial Madrid Xabi Alonso i el davanter de l’Atlètic de Madrid David Villa.

Els aproximada­ment dos milions pagats per Casillas respo- nen a diferèncie­s sobre la manera d’aplicar el tractament fiscal a determinat­s ingressos.

Fonts properes als representa­nts del jugador del Reial Madrid van assegurar ahir que “avui dia tant el jugador a títol personal com la seva societat, Ikerka, estan al dia de les seves obligacion­s fiscals i amb els comptes casats amb Hisenda”.

Respecte a la inspecció que tot just s’ha acabat, aquestes fonts asseguren que “el que s’ha produït són uns ajustos per discrepànc­ies en la interpreta­ció de la normativa, però que en cap cas no s’han aplicat sancions per part de la inspecció i per això ha estat possible arribar a un acord”.

Segons altres fonts pròximes a assessors fiscals implicats en l’assumpte, la inspecció ha considerat que en el cas del jugador blanc, a diferència per exemple del que l’Agència Tributària i la Fiscalia van considerar en el cas del barcelonis­ta Leo Messi, no hi ha hagut ànim de frau, d’eludir les seves obligacion­s fiscals, motiu pel qual el seu expedient no s’ha tramitat com un delicte. És a dir, no s’ha enviat a l’acusació pública perquè presentés una querella als jutjats.

Aquestes quantitats pagades per Casillas també són superiors a les denunciade­s en el cas de la soprano catalana Montserrat Caballé, recentment imputada per un jutge de Barcelona.

La detecció de possibles bosses d’ocultació fiscal forma part

SENSE MULTA La inspecció al porter del Madrid i ‘la roja’ es tanca sense sanció, malgrat l’alt import MÉS JUGADORS Els assessors fiscals asseguren que la llista d’esportiste­s sota la lupa del fisc està creixent

dels plans d’inspecció de l’Agència Tributària, que s’ha concentrat en els col·lectius de més ingressos i més proclius a recórrer a l’enginyeria fiscal, com ara la creació de societats en paradisos fiscals per eludir el pagament d’impostos.

Les noves inspeccion­s han alentit les negociacio­ns per tancar judicialme­nt el cas Messi, obert l’any passat després de la presentaci­ó per la Fiscalia d’una querella als jutjats de Gavà. Poc després, els representa­nts del jugador van pagar a Hisenda un total de deu milions d’euros correspone­nts als anys 2007, 2008 i 2009, que van ser els períodes denunciats.

Des d’aquell moment es va començar una negociació per tancar l’assumpte amb una condemna penal pactada de caràcter menor per al pare del jugador, Jorge Horacio Messi, el gestor dels seus interessos econòmics. A canvi, s’acceptava tant la sentència com la responsabi­litat i s’assumia una sanció de l’ordre del 62% de la quota defraudada; és a dir, sis milions més del que ja havia dipositat el jugador.

A més, Leo Messi ha actualitza­t tots els exercicis fiscals vençuts –és a dir, sense incloure-hi el 2013– i que no havien estat inspeccion­ats i ha ajornat el pagament, dipositant un aval de 25 milions d’euros finançat per les entitats financeres.

 ??  ?? Casillas, porter del Madrid
Casillas, porter del Madrid
 ?? CHRISTOF STACHE / AFP ?? Tres campions del món.
la roja,
CHRISTOF STACHE / AFP Tres campions del món. la roja,
 ?? CHRISTOF STACHE / AFP ?? El porter del Madrid i capità de la selecció espanyola, Iker Casillas; el seu company Xabi Alonso, i el davanter de l’Atlètic David Villa, màxim golejador de són tres dels inspeccion­ats per Hisenda
CHRISTOF STACHE / AFP El porter del Madrid i capità de la selecció espanyola, Iker Casillas; el seu company Xabi Alonso, i el davanter de l’Atlètic David Villa, màxim golejador de són tres dels inspeccion­ats per Hisenda
 ?? CLIVE ROSE / GETTY IMAGES ??
CLIVE ROSE / GETTY IMAGES
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain