La Vanguardia (Català)

La carretera, l’enemic més mortífer del linx ibèric

Els atropellam­ents i l’epidèmia del conill compliquen la supervivèn­cia d’aquest animal, en perill crític d’extinció

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Any tràgic per al linx ibèric. El cap de setmana passat la Guàrdia Civil va trobar el cadàver d’un exemplar mascle de la població Doñana-Aljarafe atropellat en una carretera de Huelva, malgrat que comptava amb mesures protectore­s com una tanca. Fa un mes, un altre animal va ser atropellat a la nacional A-4 a l’altura de Villanueva de la Reina (Jaén). Amb aquests dos, ja són sis felins morts a les carreteres d’Andalusia d’ençà que va començar l’any. Els anteriors van ser atropellat­s a Azuel (Còrdova), Almonte (Huelva), Guarrizas (Jaén) i Montoro (Còrdova).

Els atropellam­ents són la gran amenaça per a aquesta espècie en perill crític d’extinció. Catorze exemplars de linx ibèric van morir a les carreteres d’Andalusia al llarg del 2013. El 2007 es va aconseguir que no hi hagués cap mort, però des d’aleshores la xifra no ha parat de créixer.

L’organitzac­ió WWF valora en 200.000 euros el cost econòmic de la mort de cada animal. El seu responsabl­e a Doñana, Juan José Carmona, atribueix aquest augment al fet que la cabanya de linxs ha crescut grà- cies als programes de recuperaci­ó d’aquesta espècie però, sobretot, als problemes de mortaldat de conills, que són gairebé l’únic aliment d’aquests felins. “Davant els problemes amb els conills, afectats d’una malaltia hemorràgic­a vírica, els linxs es veuen obligats a recórrer distàncies més llargues i en aquests desplaçame­nts s’internen per carreteres que no tenen prous mesures de protecció”, comenta. L’epidèmia que afecta els conills era desconegud­a fins a la dècada dels vuitanta i és d’una extrema virulència.

Les morts enfosqueix­en el naixement de quatre cadells al centre de cria d’El Acebuche, al parc nacional de Doñana. Aquests cadells són fills de la Brisa, una femella de la primera llorigada nascuda en captivitat el 2005. Es tracta del segon part en aquest centre després que fa tres mesos una altra femella va donar a llum un cadell.

El naixement de cadells de linx es produeix en uns moments difícils per a aquesta espècie, el felí més amenaçat del món. Sierra Morena ha perdut l’11% de la seva població de linxs al llarg del 2013 i en té 169 exemplars, 17 menys que un any abans. Doñana s’ha quedat estancada amb 84 exemplars, els mateixos que l’any passat. La malaltia del conill tindrà uns efectes devastador­s al llarg d’aquest any, diuen els experts. Carlos Dávila, responsabl­e de SEU/ Birdlife, destaca que “els últims mesos s’ha produït un nou brot de pneumònia molt virulent que afecta els llorigons” i assegura que, en pocs mesos, aquesta malaltia s’ha carregat el 90% de la població de conills de Doñana, dels quals depèn la supervivèn­cia del linx ibèric i de l’àguila imperial.

La tuberculos­i, la leucèmia fe-

Buscant la presa, l’exemplar recorre distàncies més llargues i creua les vies, on topa amb la mort

lina o la furtivitat completen el ventall d’amenaces que planen sobre el linx ibèric, una espècie que aspira en els dos propers anys a expandir-se per quatre zones més (ha crescut fins a situar-se en 1.093 km2). Els voltants de Despeñaper­ros (Campo Calatrava), el sud d’Extremadur­a, la part septentrio­nal de la Serra Nord de Sevilla i Moura Barrancos (Portugal) són zones que podrien acollir alguns dels quaranta linxs que s’han de deixar anar des dels centres de cria.

 ?? WWF ??
WWF
 ?? ARXIU ?? La mortaldat a la carretera posa en perill la recuperaci­ó del linx
ARXIU La mortaldat a la carretera posa en perill la recuperaci­ó del linx

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain