La Vanguardia (Català)

Nou detinguts d’Adif per presumpta corrupció a l’AVE de Barcelona

Els arrestats, entre els quals els dos caps de la línia, van sostreure presumptam­ent 6 milions

- FERNANDO GARCÍA ÓSCAR MUÑOZ Madrid / Barcelona

TOTA UNA BATUDA La Guàrdia Civil va fer 11 escorcolls i va detenir 5 persones a Madrid i 4 a Barcelona

CONTRACTE SOTA LUPA La Fiscalia sospita d’irregulari­tats en l’adjudicaci­ó mateixa de les obres de l’AVE

Les obres de l’AVE a Barcelona podrien haver estat objecte de suborn segons la investigac­ió desencaden­ada ahir a la capital catalana i a Madrid a instàncies de la Fiscalia Anticorrup­ció. La Guàrdia Civil va detenir nou implicats en la presumpta malversaci­ó de sis milions d’euros d’Adif en benefici de la contractis­ta Corsán, amb suborns. Les detencions, quatre a Barcelona i sis a Madrid, es van fer en onze escorcolls: sis a les seus d’Adif, Corsán i una consultora externa, i les cinc restants en domicilis.

Entre els arrestats hi ha els dos principals responsabl­es tècnics d’Adif en la construcci­ó de la infraestru­ctura: Rafael Rodríguez, que va ser director de la línia nord-est (Madrid-SaragossaB­arcelona-frontera francesa), i Jaime García-Germán, que va ocupar el càrrec de gerent. La ministra de Foment, Ana Pastor, va ordenar la suspensió provisiona­l de les seves funcions actuals a l’empresa. Els altres dos detinguts a Barcelona sembla que pertanyen a la delegació de Corsán.

L’operació, declarada secreta i coordinada des del jutjat d’instrucció 9 de Barcelona, mira d’acreditar la presumpta desviació d’aquests sis milions de l’erari públic d’Adif mitjançant la certificac­ió i facturació d’obres i serveis no fets dins del projecte de l’AVE a Barcelona. Corsán Corviam, ara integrada a Isolux Corsán, es va adjudicar el febrer del 2008 l’execució de la plataforma de via d’un dels dos sectors del tram Sagrera-Nus de la Trinitat per 67,9 milions i un termini d’execució de 19 mesos. Els treballs van començar el juny d’aquell any i, segons li consta a Anticorrup­ció, es van prolongar fins al 2012.

A més del delicte de malversaci­ó, el ministeri públic té indicis de suborn i falsedat documental. Segons l’esquema descrit per fonts de la investigac­ió, directius de Corsán es van “concertar” amb “qualificat­s funcionari­s” d’Adif responsabl­es de l’obra, així com amb tècnics externs que hi van intervenir, a fi de “beneficiar econòmicam­ent aquesta mercantil en perjudici dels fons gestionats per l’ens públic”.

Els investigat­s, de comú acord, sembla que van “alterar repetidame­nt els càlculs tècnics dels treballs, falsejant les certificac­ions d’obra i camuflant els seus ardits en la certificac­ió final”. Per això sembla que van “mogut peces” entre les diferents partides a fi d’aparentar que les feines eren més grans que en realitat”. La Fiscalia creu que fins i tot la mateixa adjudicaci­ó a Corsán “podria haver estat irregular”.

Per ser persuadits de sobrefactu­rar a favor de Corsán, els funcionari­s d’Adif implicats en aquest tripijoc “van rebre presumptam­ent contrapres­tacions econòmique­s ordenades per un directiu de la contractis­ta” i fins i tot un viatge a l’estació hivernal d’Aspen, a Colorado (EUA).

Les indagacion­s tenen origen, segons fonts de la investigac­ió, en la denúncia formulada per una empresa subcontrac­tada per a les obres. Aquesta última sospitava que certs moviments de terra s’havien certificat per un volum sensibleme­nt superior al real i a més va reclamar el cobrament d’uns treballs impagats. Arran de la denúncia, la delegació d’Anticorrup­ció a Barcelona va obrir diligèncie­s. I ja al gener, després de vuit mesos de comprovaci­ons, va presentar querella.

Els escorcolls i les detencions fets ahir en sis seus empresaria­ls i cinc habitatges van anar a càrrec del grup de delinqüènc­ia econòmica i tecnològic­a de la Guàrdia Civil de Catalunya, a instàncies de la Fiscalia i sota les ordres del jutjat número 9. Es tractava de “localitzar els documents preparator­is dels artificis que es van fer servir per falsejar els mesurament­s i dissimular després el falsejamen­t” a les obres. En la que va batejar com a operació Yogi, la policia judicial va buscar així mateix papers que poguessin acreditar “possibles donacions econòmique­s a favor de funcionari­s d’Adif diferents de les detectades fins ara”.

A la seu central d’Adif a Madrid, els agents van confiscar almenys dues caixes i dues bosses amb documents, així com còpies de diversos discos durs. L’escorcoll es va iniciar a les vuit del matí i es va allargar més de cinc hores. En aquest cas no hi va haver detinguts, una part dels quals s’haurien

LES RESPONSABI­LITATS Fernández Díaz recorda que els fets són d’“anys enrere” EL GESTOR PÚBLIC Adif col·labora amb la justícia “des del juny passat” per aclarir el cas

produït als domicilis dels querellats.

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va recordar que l’operació se centra en “qüestions vinculades a les obres de l’AVE anys enrere”; es referia, sense dir-ho, al fet que el projecte es va adjudicar i desenvolup­ar en l’etapa socialista. La titular de Foment, Ana Pastor, va assegurar que el seu departamen­t oferirà a la justícia “tota la informació” que requereixi. Adif va assenyalar que coopera amb els investigad­ors des del juny i “és la primera interessad­a en l’esclarimen­t” dels fets. L’empresa va explicar que “la causa sembla que està relacionad­a amb l’actuació presumptam­ent incorrecta d’empleats d’Adif en connivènci­a amb alguna constructo­ra” en unes obres “finalitzad­es el novembre del 2011”, data que no coincideix amb la del 2012 esmentada per Anticorrup­ció. També Isolux Corsán va oferir una “total col·laboració” amb la justícia.

 ?? JORDI ROVIRALTA ?? Agents de la Guàrdia Civil amb un dels detinguts a les oficines de Corsán, a Barcelona
JORDI ROVIRALTA Agents de la Guàrdia Civil amb un dels detinguts a les oficines de Corsán, a Barcelona
 ??  ??
 ?? TONI BATLLORI ??
TONI BATLLORI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain