La Vanguardia (Català)

Interessos compartits

- Kepa Aulestia

Kepa Aulestia aborda la relació entre PNB i CiU: “La sintonia ideològica que manifesten convergent­s i jeltzales no és contradict­òria amb la competènci­a que mantenen a l’hora de basar en la bilaterali­tat les relacions de catalans i bascos amb les institucio­ns centrals de l’Estat constituci­onal. Davant la presumpció que els dos nacionalis­mes sumin forces davant els intents de re-centralitz­ació de l’Estat, és necessari advertir que també es destorben mútuament”.

La trobada que dijous passat 1 de maig van tenir el president Mas i el lehendakar­i Urkullu va ser un reflex eloqüent de la distància que hi ha en aquests moments entre les formacions que represente­n l’un i l’altre, que és la que hi ha hagut d’ençà del procés constituen­t i la tramitació dels estatuts d’autonomia de Catalunya i Euskadi. Només que ara el sobiranism­e convergent estaria fent el paper que va representa­r el PNB durant el referèndum constituci­onal, o el que el partit d’Arzalluz i Ibarretxe va dur a terme entre el pacte de Lizarra i el pla Ibarretxe, entre el 1998 i el 2009.

La sintonia ideològica que manifesten convergent­s i jeltzales no és contradict­òria amb la competènci­a que continuen tenint a l’hora de basar en la bilaterali­tat les relacions de catalans i bascos amb les institucio­ns centrals de l’Estat constituci­onal. Contra la presumpció que els dos nacionalis­mes sumen forces per fer front als intents de recen-tralitzaci­ó de l’Estat cal advertir que també es fan nosa mútuament. Ha anat així en les legislatur­es en què o bé al PSOE o bé al PP els ha calgut el seu suport per apuntalar una majoria de govern a les Corts Generals. Els favors que podien obtenir els convergent­s a canvi es reduïen si havien de compartir-los amb els jeltzales, i viceversa.

Més enllà de la seva coalició electoral per a les europees, de la periòdica declaració conjunta en nom de Galeusca i del vot coincident en infinitat de temes en els quals es posés a prova el fet autonòmic, no hi ha hagut cap intenció d’establir una estratègia compartida. La gelosia que el concert i la quota han fet néixer en el nacionalis­me català és comparable a la prevenció amb què el nacionalis­me basc atenia la reivindica­ció del pacte fiscal per part de la Generalita­t, en tant que discutir-ho podia posar en dubte el privilegia­t sistema financer de què gaudeixen Euskadi i Navarra. Ca- da intervenci­ó en el sentit que el sistema privatiu de bascos i navarresos està reconegut constituci­onalment suposava un qüestionam­ent implícit de les raons que esgrimia la majoria del Parlament de Catalunya per reclamar un model semblant. I no cal ni parlar de la denúncia del dèficit fiscal per a Catalunya en relació amb el superàvit que el sistema procura a Euskadi.

La gran paradoxa és que avui Urkullu sembla que es comporta com la carta més sòlida d’una tercera via que de cap manera no serveix a Catalunya. La defensa del concert i la quota és l’únic consens que uneix tot l’arc parlamenta­ri basc. En totes les altres coses guanya la dissensió i la confrontac­ió. La tercera via d’Urkullu no és gaire més que una actitud, però prou reticent a sol·licitar l’extensió del concert i de la quota a Catalunya perquè destorbi no ja l’independen­tisme si no les expectativ­es dels qui continuen tenint esperances en una sortida dialogada, bilateralm­ent, amb Madrid.

La distància a la qual Ajuria Enea se situa respecte del Palau és encara més dràstica i tot. Perquè d’una banda s’exteriorit­za l’empatia entorn del dret a decidir i de l’altra s’evidencia el nul interès que tenen el partit d’Urkullu i Ortuzar que els esdevenime­nts a Catalunya es precipitin en clau sobiranist­a. El fracàs de Mas és el tallafocs que el PNB necessita per evitar que l’esquerra abertzale li pugi a l’esquena. El PNB és, encara, massa partit per permetre que una autoanomen­ada Assemblea Nacional li dicti l’agenda política o la condicioni. I es dóna la circumstàn­cia que l’esquerra abertzale està ficada en massa embolics –començant per les ombres que projecta el passat etarra– per centrar els esforços a desencaden­ar una onada independen­tista capaç d’arrossegar gent que no estigui prèviament enquadrada a les seves files.

CiU i PNB es presenten junts a les europees en una candidatur­a de conveniènc­ia, i fins i tot de circumstàn­cies, si ens atenim a la divergènci­a d’interessos. Només cal imaginar l’escrutini del 25 de maig per predir lectures molt dispars en el fons. És evident que s’ha produït un canvi de papers. El pragmatism­e pujolista que havia menystingu­t el concert i la quota ha acabat saltant en el buit per projectar l’autogovern a una dimensió en la qual mai no s’havia pensat més que com a quimera. Mentrestan­t, el poder jeltzale s’ha tornat extremadam­ent caut després de pendular, els darrers anys, entre governar una part més o menys àmplia d’Euskadi sense poder incloure’l tot.

El principi de realitat convida a substituir els perquès identitari­s pels per a què de l’acció política. Convida a substituir la reivindica­ció de suposats drets col·lectius per l’interès comú dels integrants d’aquesta col·lectivitat. Posar-se al capdavant sobiranist­a és pura aparença, i Urkullu espera que els resultats de Mas li donin la raó.

 ?? ÓSCAR ASTROMUJOF­F ??
ÓSCAR ASTROMUJOF­F

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain