La Vanguardia (Català)

Isabel Sanz

Culmina un programa que aparella directius i joves d’entorns vulnerable­s

- ROSA M. BOSCH Barcelona

VOLUNTÀRIA DEL PROGRAMA COACH

La directora de l’hotel Hesperia Sant Just, Isabel Sanz, ha tutelat durant tres mesos Aminata (19 anys). Com a voluntària del programa Coach, li ha mostrat com funciona un hotel i l’ha ajudat a encarrilar el futur.

Aminata Sidibé, de 19 anys, i Isabel Sanz, directora de l’hotel Hesperia Sant Just, han format parella durant els últims tres mesos. L’Aminata, la més gran de cinc germans arribats de Bamako (Mali) fa vuit anys, és una de les 54 noies i nois que han culminat el programa Coach de la Fundació Èxit que consistia a submergir-se en una empresa, en aquest cas un establimen­t hoteler, per conèixer el seu funcioname­nt. En aquest camí l’ha acompanyat Sanz, la seva coach i entusiasta cicerone. L’objectiu que persegueix aquest programa, que es desenvolup­a a Barcelona, Madrid, Palma i Saragossa, és que els participan­ts, per propi convencime­nt i no per imposició, reprenguin la seva formació i continuïn estudiant.

Dels 800 joves que han passat pel programa Coach, més del 70% han reprès la formació

L’Aminata es va instal·lar amb la seva família a Salt, però fa uns mesos es va traslladar a l’Hospitalet, on viu amb uns familiars. No havia manifestat gaire entusiasme pels estudis, detestava les matemàtiqu­es, i després de suspendre quart d’ESO es va apuntar a un programa de qualificac­ió profession­al inicial (PQPI) d’hostaleria. Sidibé i Isabel Sanz van tenir el seu primer contacte a Joves i Projectes per a la Inclusió Social (JAPI), l’entitat del barri de la Florida de l’Hospitalet en la qual aquesta jove ha fet cursos de jardineria, d’audiovisua­ls i de monitora d’esplais. “Vam estar tres hores parlant, coneixentn­os. Després vam fer quatre sessions de quatre hores cadascuna, tres a l’hotel i una a la seu central de la cadena, on li vam ensenyar com redactar un currículum, com comportar-se en entreviste­s de feina, com interpreta­r una nòmina...”, explica Sanz. L’Aminata comenta que el que més li va agradar va ser la cuina i el restaurant de l’hotel, i és que ja ha de- cidit que vol dedicar-se a l’hostaleria, preferible­ment als fogons. “M’agrada cuinar, em surt molt bé la lasanya, el tiramisú i un plat de Mali semblant a la paella, però amb carn. El cap de cuina em va dir que ell també va començar des de baix i sense estudis, però que poc a poc va anar formant-se i pujant”, explica amb timidesa.

“Vam dedicar la penúltima sessió a marcar objectius, després d’haver passat per tots els departamen­ts de l’hotel i veure el seu funcioname­nt”, afegeix Sanz. El repte és aprovar amb un vuit un PQPI per poder accedir directamen­t a un grau mitjà d’hostaleria. La seva tutora de JAPI, Esther Navarro, confia en les seves habilitats i destaca la seva capacitat de treball: “Cada tarda col·labora amb l’esplai de la Florida com a voluntària, es dedica a nens de tres i quatre anys, i els caps de setmana treballa cuidant una anciana”.

L’Aminata assenyala que aquest programa li ha servit per obrir els ulls i tenir més perspectiv­a, i Sanz, per la seva part, considera que ha estat enriquidor tant a nivell personal com a nivell d’empresa: “Tots els treballado­rs de l’hotel ens hem mogut per un objectiu comú: Aminata”.

El projecte Coach va culminar ahir amb una sessió que va reunir les 54 parelles, entre les quals la formada per Edurne González, de 17 anys, i Freddy Torres, responsabl­e d’Imatge i So d’Fnac-El Triangle. La timidesa de l’Aminata contrasta amb la gosadia de l’Edurne, de Nou Barris, qui després d’analitzar diferents sortides laborals ha arribat a la conclusió que el que vol es estar de cara al públic. Per això vol començar un curs de vendes.

Des del 2008, 800 joves d’entre 16 i 21 anys han participat en aquest programa, més del 70% dels quals han continuat estudiant.

 ??  ??
 ?? KIM MANRESA ?? Aminata Sidibé i Isabel Sanz, la seva coach,
fotografia­des ahir a Barcelona
KIM MANRESA Aminata Sidibé i Isabel Sanz, la seva coach, fotografia­des ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain