La Vanguardia (Català)

Llibertat sense l’IRA

El president del Sinn Féin afirma amb rotunditat: “No tornarem mai al passat”

- RAFAEL RAMOS Belfast. Correspons­al

INTERNACIO­NAL

Gerry Adams ha recuperat la llibertat i la normalitat ha tornat a Irlanda del Nord. El president del Sinn Féin ha passat de les dependènci­es de la comissaria d’Antrim a fer campanya electoral.

Compromís: Gerry Adams al carrer i tornada a la normalitat a l’Ulster. El president del Sinn Féin ha passat en un tres i no res de les dependènci­es de la comissaria d’Antrim a fer campanya de cara a les eleccions europees, i la família de Jean McConville s’ha tornat a queixar que hi ha molta política i molt poca justícia per a les víctimes del terrorisme a la província.

El to dels republican­s ha fet un tomb de 180 graus. Adéu a les amenaces de tombar les institucio­ns autonòmiqu­es de Stormont (entre les quals la policia) i suport absolut als acords del Divendres Sant i tot el que signifique­n: “La marxa enrere és impossible –va assenyalar el mateix Adams a la premsa internacio­nal–. Som al 2014, no al 1981 ni al 1972. El passat és el passat i ho continuarà sent per sempre més”.

Amb tot, aquesta rotunda afirmació té un sentit molt diferent des de fora de les reixes que no pas des de dins. Fins que Adams va ser posat en llibertat diumenge a la tarda, els dirigents nacionalis­tes van posar sobre la taula una possible retirada del suport al Servei Policial d’Irlanda del Nord que hauria significat el col·lapse del Govern autònom i la tornada als temps ja llunyans en què l’Ulster era governat des de Londres.

Gerry Adams, que des que es va ficar en política ha estat interrogat en més d’una trentena d’ocasions sobre el seu paper en el conflicte, diu que li sembla “bé i normal que s’investigui­n els crims no resolts del passat”, i que “precisamen­t per això el Sinn Féin s’oposa a una amnistia general”. Una de les paradoxes de la situació imperant és que hi ha hagut perdó per als terroriste­s condemnats i que havien fugit, però no n’hi ha per a les persones contra les quals no s’han presentat mai càrrecs per un delicte concret, com seria el cas del líder republicà.

Una altra de les contradicc­ions és que el mateix Servei Policial d’Irlanda del Nord (PSNI), la Fiscalia de Belfast i el Govern britànic han decidit donar per tancades algunes de les principals matances en la història dels troubles comesos per les forces de seguretat de l’Estat, com la de Ballymurph­y o el diumenge sagnant de Derry, amb l’excusa que és massa tard per trobar proves fiables, i en canvi han detingut Adams pel seu paper en successos ocorreguts ara fa 42 anys.

Els fills de Jean McConville anuncien una demanda civil per danys contra el líder republicà

El president del Sinn Féin es queixa sobretot de tres coses: la qualitat “deplorable” del menjar a la comissaria d’Antrim, la data de la seva detenció (just en plena campanya de les eleccions europees) i la naturalesa de les preguntes (referents més a la seva antiga pertinença a l’IRA que a l’assassinat de Jean McConville). Els fills de la vídua es lamenten, en canvi, que la qüestió s’ha polititzat i no han rebut la justícia que mereixen, i asseguren que presentara­n una demanda civil per danys i perjudicis contra Adams.

 ?? PETER MORRISON / AP ?? Gerry Adams va reprendre ahir la campanya electoral i va rebre mostres d’afecte a l’oest de Belfast
PETER MORRISON / AP Gerry Adams va reprendre ahir la campanya electoral i va rebre mostres d’afecte a l’oest de Belfast

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain