La Vanguardia (Català)

Escarni al Parlament

Els acusats demanen de ser absolts amb la mateixa doctrina

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Per demanar l’absolució dels acusats pel setge al Parlament del 15 de juny del 2011, la defensa va apel·lar a la doctrina aplicada als escarnis.

Punt final al judici pel setge al Parlament, el 15 de juny del 2011. L’hi van posar ahir les defenses, que per demanar l’absolució dels dinou acusats van utilitzar com un dels arguments clau dels seus informes la doctrina establerta pels tribunals sobre els escarnis. El lletrat Benet Salellas va al·ludir en concret al cas del que es va organitzar al costat del domicili de la vicepresid­enta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría. En aquell cas l’Audiència de Madrid va entendre que la protesta no havia comportat violència i va arxivar sense més ni més l’assumpte.

Des del Govern i el PP ja es va atacar llavors aquesta doctrina amb l’argument que suposava un mal precedent que podria donar la falsa idea que es legitimava qualsevol tipus de protesta. Amb tot, la dificultat de la comparació amb els fets denunciats en el cas del setge al Parlament rau en el fet que sí que hi va haver diputats de la Cambra catalana que van dir que havien estat objecte d’agressions. En el procés consten, d’altra banda, diversos enregistra­ments en què es recullen aquestes actuacions violentes.

Per tot això la Fiscalia, la Generalita­t i el Parlament consideren que no es va pretendre una mera protesta, sinó impedir el normal funcioname­nt de les institucio­ns, en aquest cas de les altes institucio­ns de l’Estat, segons va interpreta­r el Tribunal Suprem (TS) en decidir al seu dia que aquest assumpte el jutgés l’Audiència Nacional. La Fiscalia demana 5 anys de presó per als acusats, i el Parlament 3, encara que el seu advocat, Javier Selva, ja va manifestar que no s’oposaria a la petició d’indult parcial si el tribunal ho demana ja que estima que la pena prevista pel Codi Penal per a aquest delicte és excessiva, sobretot atès que diversos diputats que van declarar com a testimonis van rebaixar la gravetat dels fets. Sis dels acusats van fer ús ahir del seu dret a l’última paraula. El seu vaticini va ser que aquest judici no aturarà les protestes ciutadanes, perquè hi continua havent motius perquè n’hi hagi.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La entrada de l’Audiència durant el judici pel setge al Parlament
EMILIA GUTIÉRREZ La entrada de l’Audiència durant el judici pel setge al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain