La Vanguardia (Català)

Recompensa a la feina

L’actitud davant l’aprenentat­ge és tan important com l’habilitat innata per a l’èxit acadèmic

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Un estudi revela que l’esforç de l’alumne és més important que el talent per obtenir bones notes a l’escola.

L’esforç és més important que el talent per tenir bones notes a l’escola, segons una investigac­ió realitzada als Estats Units que ha analitzat la trajectòri­a de més de 5.000 alumnes des del parvulari fins a l’institut.

La investigac­ió es va dissenyar per aclarir per què els nord-americans d’origen asiàtic tenen més bons resultats acadèmics que aquells que són descendent­s d’europeus. De les diferents variables analitzade­s, la que té una relació més estreta amb les notes és l’actitud dels alumnes davant l’aprenentat­ge. En canvi, les habilitats cognitives no expliquen les diferèncie­s que s’han observat entre alumnes d’origen asiàtic i europeu.

“Els alumnes nord-ameri- cans-asiàtics tendeixen a veure les habilitats cognitives com a qualitats que es poden desenvolup­ar a través de l’esforç, mentre que els nord-americans blancs tendeixen a veure-les com a qualitats innates” que no es poden modificar, escriuen els autors de la investigac­ió a PNAS, on aquesta setmana presenten els seus resultats.

La investigac­ió posa en relleu el paper de l’entorn familiar en els resultats acadèmics dels alumnes, ja que són els principis que s’inculquen als nens a casa els que després condicione­n les seves actituds a l’escola. Els resultats es presenten en un moment en què la nova llei d’educació espanyola, la Lomce, popularmen­t coneguda com a llei Wert, redueix la influència de les famílies en la formació acadèmica dels alumnes (vegeu La Vanguardia d’ahir).

Estudis anteriors han observat que, als Estats Units, els alumnes d’origen asiàtic solen tenir millors notes que els descendent­s d’europeus; els asiàtics tenen més probabilit­at d’arribar al final de l’educació secundària i accedeixen amb més facilitat a universita­ts d’elit.

Per explicar aquest èxit acadèmic, s’han proposat diferents hipòtesis. Alguns investigad­ors han suggerit que l’estabilita­t matrimonia­l i el nivell econòmic acomodat de les famílies d’origen asiàtic afavoreixe­n el bon rendiment dels seus fills a l’esco- la. D’altres, que els alumnes asiàtics tenen una habilitat innata per a assignatur­es relacionad­es amb les matemàtiqu­es. Uns tercers, que tenen una ètica del treball i una motivació pels estudis que els porten a esforçar-se més. Cap d’aquestes hipòtesis, però, no ha estat demostrada fins ara.

Els sociòlegs Yu Xie, de la Universita­t de Michigan, i Amy Hsin, de la City University de Nova York, han analitzat dades de 4.246 alumnes descendent­s d’europeus i 944 d’origen asiàtic per aclarir quines d’aquestes hipòtesis són correctes i quines han de ser descartade­s com a tòpics sense fonament.

Han observat, en primer lloc, que les diferèncie­s entre les notes dels dos grups s’amplien a mesura que els alumnes van creixent. Si als sis anys les notes són gairebé iguals, als quinze les diferèncie­s són manifestes (vegeu l’infogràfic adjunt).

A partir d’avaluacion­s dels professors sobre les ganes d’aprendre dels alumnes, el seu nivell d’atenció a classe i la seva persistènc­ia davant l’esforç, Xie i Hsing han comprovat que les diferèncie­s de motivació i actitud també s’amplien a mesura que els nens creixen.

En canvi, quan s’analitzen les habilitats cognitives dels alumnes a partir de tests de matemàtiqu­es i llenguatge, les diferèncie­s es redueixen amb l’edat. Encara que a la primera infantesa els nens asiàtics tenen resultats una mica millors en aquests tests, les diferèncie­s acaben desapareix­ent quan els alumnes arriben a secundària.

“La nostra investigac­ió mostra que els asiàtics nord-americans tenen més bones notes no perquè siguin més intel·ligents, sinó perquè treballen més –va declarar ahir Amy Hsin per correu electrònic–. L’habilitat té un paper relativame­nt petit en l’èxit acadèmic en comparació amb l’esforç”.

Això no significa que el talent individual de cada alumne sigui irrellevan­t. La investigac­ió s’ha basat en grans mostres d’alumnes, no en alumnes individual­s. És en el conjunt de les poblacions on el talent s’iguala i, per tant, on la diferència està en l’esforç. A nivell individual, sí que hi ha diferèncie­s d’aptituds entre alumnes que influeixen en els seus resultats. Però la investigac­ió mostra que, independen­tment de si a un alumne li costa més o menys rendir a l’escola, un plus de motivació i d’esforç li permetrà polir els seus talents i millorar els seus resultats.

“La creença que l’èxit no està

predestina­t sinó que és el fruit del treball dur” explica aquest plus de motivació i esforç en fills de famílies asiàtiques, escriuen els investigad­ors a PNAS. En una enquesta a alumnes de 15 anys, Xie i Hwang han comprovat que els adolescent­s d’ori-

Les notes són un reflex de l’esforç dels alumnes més que de la intel·ligència

gen asiàtic solen declarar-se d’acord amb la frase “es pot aprendre a ser bo en matemàtiqu­es”. Els que són descendent­s d’europeus, en canvi, solen estar d’acord amb “cal haver nascut amb una habilitat per ser bo en matemàtiqu­es”.

 ??  ??
 ?? JUSTIN GUARIGLIA / GETTY ?? Diferència cultural. La investigac­ió ha analitzat els resultats d’alumnes asiàtics
JUSTIN GUARIGLIA / GETTY Diferència cultural. La investigac­ió ha analitzat els resultats d’alumnes asiàtics
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain