La Vanguardia (Català)

“Putin fa servir tàctiques soviètique­s”

Anne Applebaum, periodista i historiado­ra nord-americana

- XAVIER MAS DE XAXÀS Barcelona

Anne Applebaum, periodista i historiado­ra nord-americana, explica al seu últim llibre, El telón de acero (Debate), el terror que els soviètics van implantar a l’Europa de l’Est entre el 1944 i el 1956 i troba paral·lelismes entre l’expansió llavors de l’URSS i avui de la Rússia de Putin. Ahir va parlar al CCCB.

En què s’assemblen l’URSS del 1945 i la Rússia actual? Els soviètics van enviar comandos a Polònia, Hongria, l’Alemanya de l’Est. Van donar armes i poder a joves desencisat­s i amb ells van crear policies secretes controlade­s per l’NKVD. Si vols entendre com funcionen les forces russes avui a Ucraïna, mira com ho feia l’NKVD el 1945. És molt similar.

Putin va treballar al KGB, hereu de l’NKVD. Conserva la mentalitat d’aquests agents.

Tots els que no et fan costat són els teus enemics. Sobretot els estrangers. Desconfia de tothom. Mira Occident amb molt de cinisme. Creu que tots tenim un preu.

Per què l’URSS va colonitzar l’Europa oriental després de la guerra en lloc de reconstrui­r el país? El mateix podríem preguntar ara a Vladímir Putin. Per què no se centra a millorar l’economia de Rússia en lloc de ficar el nas a Ucraïna? Perquè la ideologia per a ell és molt més important.

Com si fos un soviètic? Hi ha similituds. Pensa, com ho feien ells, que si no conquereix­es els teus enemics ells et conquerira­n, que no hi ha convivènci­a possible amb Occident. Tot és qüestió de control i poder.

I una Ucraïna independen­t és una amenaça? Sí, una amenaça ideològica que ha d’anul·lar. Pensa que si una revolució proocciden­tal i democràtic­a triomfa a Ucraïna, el país més rus de l’Europa oriental, també pot triomfar a Rússia.

Churchill va veure com el teló d’acer queia sobre l’Europa oriental el 1945, però ni ell ni Roosevelt no hi van fer res. No era la seva prioritat. Volien acabar la guerra. Roosevelt volia que Stalin l’ajudés al Pacífic i aprovés la seva idea de les Nacions Unides. No van saber veure que cada país amb tropes soviètique­s acabaria sovietitza­t.

Sembla que ara ningú no ha anticipat l’actitud de Rússia a Ucraïna, tampoc. Durant anys Rússia no ha interessat ni als EUA ni a la UE.

Per què? Pensàvem que era un país occidental fallit que si aconseguíe­m atreure cap a les nostres institucio­ns acabaria sent com nosaltres. Es veia com a aliat potencial d’Occident. Fins i tot formava part del G-8.

Rússia és cultura occidental. Rússia és antioccide­ntal. No vol integrar-se a Europa.

Els russos són antioccide­ntals? No en conec cap que ho reconegui obertament, però la popularita­t de Putin frega el 70%. Com ho explica? Potser se senten enganyats per Occident, però el cert és que fa 20 anys que estudio els russos i continuo sense entendre’n la mentalitat.

Vostè és casada amb el ministre polonès d’Afers Exteriors. Hi ha por a Polònia i les repúblique­s bàltiques arran dels esdevenime­nts a Ucraïna? Sí. Pensen que si no hi ha una forta reacció occidental poden ser els següents. No han oblidat el 1945.

No confien en la Unió Europea i l’OTAN? Lluitaria un soldat dels Estats Units per Estònia? Jo crec que sí. Però l’OTAN no ha estat posada a prova des de la Segona Guerra Mundial.

Va intervenir a Kosovo. Era menys arriscat que fer-ho ara a Ucraïna.

Quina solució proposa?

PERILL PER AL KREMLIN “Una Ucraïna proocciden­tal és una amenaça ideològica per a Putin”

Cal repensar l’OTAN. Traslladar les tropes d’Itàlia i Alemanya a les repúblique­s bàltiques i la frontera polonesa. La UE ha de crear una unitat energètica per aconseguir més bons preus i per plantar cara a Putin, que té la seva sort lligada a la del gas i del petroli.

El conflicte serà llarg? Sí, no sóc optimista. Interessa a Putin, que mou els fils de les bandes criminals que actuen a Ucraïna. I és possible que ordeni una invasió en tota regla.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Applebaum fotografia­da ahir a la tarda en una oficina del CCCB
ÀLEX GARCIA Applebaum fotografia­da ahir a la tarda en una oficina del CCCB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain