La Vanguardia (Català)

El liberal Varela expulsa el ‘partit del supermerca­t’

Panamà vota des del 1989 alternança a la presidènci­a

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

El partit del supermerca­t va perdre i es va complir la tradició d’alternança política a Panamà. El nou mandatari serà l’actual vicepresid­ent, Juan Carlos Varela, que les enquestes situaven en tercer lloc. Tot i això, políticame­nt no es preveu que hi hagi gaire diferència entre el pròxim govern i el que ara presideix Ricardo Martinelli, ja que tots dos són de tendència conservado­ra i liberal.

En les eleccions de diumenge, Varela, del Partit Panamenyis­ta, va obtenir el 39% dels vots, deu punts més dels que vaticinave­n les enquestes, i va superar el favorit, el també conservado­r i delfí de Martinelli José Domingo Arias (31%) i el centreesqu­errà Juan Carlos Navarro (27%).

Una de les primeres felicitaci­ons a Varela va arribar des de Ve-

“Que Déu ens agafi confessats”, va dir el president Martinelli en assabentar-se de la victòria de Varela

neçuela, on el president Nicolás Maduro va anunciar el restablime­nt de relacions diplomàtiq­ues, trencades unilateral­ment per Caracas aquest any quan van començar les protestes antichavis­tes i Martinelli va amenaçar de revelar els comptes bancaris de dirigents chavistes a Panamà.

Malgrat que la campanya electoral va ser una de les més brutes i amb més enfrontame­nts des de la recuperaci­ó de la democràcia el 1989, tots els candidats van reconèixer de seguida la victòria de Varela durant la matinada d’ahir (hora d’aquí). Després de la seva proclamaci­ó, Varela va pronunciar les tòpiques paraules que repe- teix un president electe el seu primer dia, allò de governar per a tothom, en aquest cas, per a tots els panamenys.

Tot i això, el discurs de Varela va incloure càrregues de profundita­t a Martinelli, el gran derrotat dels comicis, malgrat que no podia presentar-se a la reelecció per imperatiu constituci­onal. “Al govern sortint: la campanya ha estat difícil, molt difícil. S’han comès molts errors. Aprenguem d’aquests errors i donem al poble panameny la transició en democràcia que aquest bonic poble es mereix”, va declarar Varela.

Martinelli, líder de Canvi Democràtic (CD), pretenia continuar controlant el país a través d’Arias –exministre d’Habitat- ge– i va situar la seva esposa, la primera dama Marta Linares, com a candidata a la vicepresid­ència.

Segons els sondejos, els panamenys estaven disposats a continuar donant suport a les polítiques de Martinelli i trencar la tradiciona­l alternança electoral, que ha fet que des del 1989 cap partit no hagi aconseguit conservar el poder dos mandats consecutiu­s.

L’actual mandatari ha aconseguit situar Panamà entre els països de més creixement del continent i ha impulsat grans obres públiques, com l’ampliació del canal. També ha estat criticat pel seu autoritari­sme i acusat de corrupció en les milionàrie­s obres.

L’objectiu opositor era batre Arias i per això la campanya es va centrar en el preu dels aliments en un país de quatre milions de persones en què la quarta part és pobra. El fet que Martinelli sigui amo de la cadena de supermerca­ts més gran del país es va convertir en un llast per al seu delfí.

“S’ha acabat el negoci”, va exclamar Varela després de ser proclamat president. No obstant això, el mandatari electe, que assumirà el poder l’1 de juliol, no ho tindrà fàcil, ja que en les eleccions parlamentà­ries, també celebrades diumenge, el Partit Panamenyis­ta i el seu aliats no van aconseguir la majoria absoluta. Al contrari, el partit més votat va ser el de Martinelli.

De la seva banda, el president sortint va reaccionar iradament a la victòria de Varela, a qui coneix bé perquè el 2009 va guanyar les eleccions gràcies a un pacte entre CD i els panamenyis­tes. Varela va ser elegit llavors vicepresid­ent, però dos anys després tots dos es van barallar i Martinelli el va destituir com a ministre d’Exteriors, encara que no va poder expulsarlo de la vicepresid­ència, en ser un càrrec d’elecció popular. “Que Déu ens agafi confessats”, va declarar Martinelli diumenge.

 ?? EDGAR GARRIDO / REUTERS ?? Juan Carlos Varela es va adreçar als seus partidaris a la capital panamenya després de la seva victòria
EDGAR GARRIDO / REUTERS Juan Carlos Varela es va adreçar als seus partidaris a la capital panamenya després de la seva victòria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain