La Vanguardia (Català)

I encara més difícil

Vuit acròbates cauen d’un canelobre humà des de deu metres d’altura en ple xou als EUA

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al VEGEU EL MOMENT DE LA CAIGUDA CLICANT A http://goo.gl/Q0F9DF

El xou respon al títol de Legends i, certament, ha entrat en la llegenda circense, tot i que no de la manera que voldria. Poques vegades com aquesta, que s’anuncien triples salts mortals, l’enunciat ha estat tan a prop del resultat. Vuit acròbates –de la mateixa tropa– i una ballarina –que era a terra i les altres li van caure a sobre– van resultar ferides. No es tem per la seva vida, malgrat que n’hi ha alguna en estat greu.

Sydney Bragg, de 14 anys, va pensar al principi que aquesta caiguda al buit formava part de l’espectacle presentat al Ringling Bros. and Barnum & Barney Circus, nom mític entre les carpes dels Estats Units.

“Quan van picar a terra vam entendre que havia passat un accident. Vam sentir els gemecs de les noies...”, va dir Sydney davant les càmeres.

Ella és una de les 3.900 persones –entre les quals predominav­en els nens– que s’havien congregat diumenge, a la sessió de les onze del matí, al Dunkin Donuts Center de Providence (Rhode Island). Havien passat 45 minuts i era el moment d’un dels números més sensaciona­ls. Hi ha ví- deos en què se senten els crits de l’ensurt del públic. En un, una nena no para d’exclamar: “Han caigut, mama, han caigut!”.

Les vuit dones estaven subjectade­s per la cabellera a una estructura en forma de con que pujava a una mica més de deu metres d’altura, l’equivalent a tres plantes d’un edifici. Formaven el que en diuen “un canelobre humà”.

Van començar a ballar la coreografi­a de girs, contorsion­s, rotacions i descensos ràpids embolicade­s amb draps de seda.

A aquestes artistes les anomenaven hairialist­s, pel fet d’estar suspeses pels cabells (hair). No ho sospitaven, però van executar el número “encara més difícil”.

I més dolorós. Si més no, en la història d’aquesta empresa, que és més llegendàri­a que el títol del xou. Prové del segle XIX, de l’època en què el circ era el gran espectacle ambulant, que introduïa els últims descobrime­nts. No fa falta parlar de la dona barbuda o dels homes bala.

De fet, sota l’apel·latiu actual hi ha tres carpes. La de Bailey i Barnum es van associar per compartir l’èxit de la primera cria d’elefant nascuda als Estats Units. Es deia Colúmbia. En paral·lel, cinc dels set germans Ringling van crear una altra tropa. Van acabar comprant Barnum & Bailey el 1907, tot i que l’explota- ció conjunta de tots no es va produir fins al 1919.

El web del circ explica que aquest el número és una ocurrència d’Andrey Medeiros. La seva dona, Viktoria Medeiros, és una de les ferides. Aquest equip el componen acròbates dels Estats Units, Bulgària, el Brasil i Ucraïna.

“L’Andrew s’encarrega de tots els detalls tècnics, fins i tot de les soldadures dels tres nivells

L’accident, sense víctimes mortals, va passar al llegendari circ Ringling Bros. and Barnum & Bailey

d’anells de l’estructura de la qual es pengen les noies”.

Les primeres investigac­ions apunten que potser es va trencar la peça que enganxa l’estructura cònica.

Les sessions a Providence es van suspendre. En un comunicat, el circ anuncia que el seu calendari tira endavant sense canvis. El 8 de maig, a Hartford (Connecticu­t).

Que no pari l’espectacle.

 ?? FRANK CAPRIO / AP ?? El mateix número, dos dies abans de l’accident
FRANK CAPRIO / AP El mateix número, dos dies abans de l’accident

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain