La Vanguardia (Català)

El PSOE alerta que Rajoy deixarà més atur a Espanya que Zapatero

Jáuregui acusa el PP de mentir i exigeix que no enganyi amb la recuperaci­ó

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“Demano al Govern que no menteixi als espanyols, que no ens enganyin una vegada més!”, va clamar ahir Ramón Jáuregui, número dos del PSOE a les europees del 25-M. I és que l’exministre socialista dóna per fet que avui mateix, quan se sàpiga la xifra d’atur del mes d’abril, l’Executiu de Mariano Rajoy i el PP tornaran a sortir en bloc per anunciar la bona nova de la recuperaci­ó econòmica: “Em temo que el Govern aprofiti per tornar a fer un discurs sobre la recuperaci­ó absolutame­nt propagandí­stic i electorali­sta”, va lamentar el candidat socialista.

Jáuregui, en canvi, va esgrimir l’informe macroeconò­mic que la Comissió Europea va difondre ahir i que, a parer seu, “ha empitjorat les previsions del Govern espanyol, que ja eren dolentes, sobre l’ocupació”, perquè ha “certificat que al final de la legislatur­a del PP, el 2015, hi hau- rà més aturats que els que hi havia a finals del 2011”. És a dir, que la primera legislatur­a de Rajoy acabarà amb més atur que la segona i última de José Luis Rodríguez Zapatero. Per això, Jáuregui va insistir que el Govern espanyol abandoni el “discurs triomfalis­ta, enganyós i mentider” sobre la recuperaci­ó econòmica i “traslladi també aquesta dada als espanyols, que digui tota la veritat i que no menteixi”.

El també exministre José Blanco, número deu de la llista socialista per al 25-M, va subratllar el mateix missatge i va assegurar que les previsions de la Comissió que l’atur no baixarà del 24% a Espanya el 2015, “desmenteix­en la propaganda del Govern, que va plantejar a Europa un programa enganyós”. Blanco, tornant a fer d’ariet electoral com en els seus millors temps, va carregar contra el PP: “Van guanyar unes eleccions dient que ells serien els salvadors del flagell de l’atur, i remataran la legislatur­a amb més aturats i cada vegada més gent que no té protecció i amb més desigualta­t”.

Jáuregui i Blanco, igual com fan també diàriament Alfredo Pérez Rubalcaba i Elena Valenciano, es van cenyir d’aquesta manera al guió de la campanya del PSOE que pretén tirar per terra “el triomfalis­me i la trompeteri­a” del Govern del PP, així

Dirigents socialiste­s admeten que corren el risc de donar un missatge catastrofi­sta que no els beneficiar­à

com l’estratègia electoral dels populars, que es basa precisamen­t en la recuperaci­ó econòmica i la creació d’ocupació.

Alguns dirigents socialiste­s, no obstant això, admeten que el discurs de posar sistemàtic­ament en dubte la presumpta recuperaci­ó a què s’aferren Maria- no Rajoy, el candidat Miguel Arias Cañete i tots els dirigents del PP, fa córrer el risc de difondre “un missatge catastrofi­sta” i extremista que tampoc no beneficia els socialiste­s.

Des que el PSOE es va ensorrar definitiva­ment a les eleccions generals del 2011, arrossegat a l’abisme per la gestió de la crisi que va fer Rodríguez Zapatero, molts dirigents socialiste­s van fiar la recuperaci­ó electoral a l’expectacti­va que es produís la recuperaci­ó econòmica a Espanya. Per això Rubalcaba ha insistit una i mil vegades que ell és el primer que s’alegra de qualsevol dada positiva que pugui registrar l’economia espanyola, cosa que intenta conciliar amb els seus atacs a un PP ansiós de llançar les campanes al vol per poc que pugui. Alguns dirigents del PSOE assumeixen, no obstant això, que, ja a les portes de la campanya electoral, els matisos del discurs es difuminen i el missatge final que es trasllada és de traç gruixut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain