La Vanguardia (Català)

Fer política amb l’excepció

- Isabel Garcia Pagan igarcia@lavanguard­ia.es

Un espectacle lamentable pel qual els representa­nts democràtic­s som esbroncats, insultats i de vegades amenaçats per un grupuscle d’energúmens antidemocr­àtics que no han rebut mai el suport popular em sembla que és el reflex d’algunes de les coses que s’han de canviar”. Josep Piqué definia així l’ofrena floral dels partits a Rafael Casanova la Diada del 2003. El llavors president del PP català va rebre una resposta gairebé unànime: els insults van inclosos en el sou del polític. Tot i així, Pasqual Maragall li va prendre la paraula i així que va arribar al Palau de la Generalita­t va posar en marxa un acte institucio­nal que permetés celebrar la festa nacional de Catalunya amb comoditat per a totes les formacions de l’arc polític català. I això que l’operació de reforma de l’Estatut no era més que una promesa electoral, el PP no hi havia recollit firmes en contra, ni José Montilla havia posat sobre la taula el risc de desafecció.

En ple procés sobiranist­a, el PP no hi és i ningú no l’espera en un monument de Casanova blindat contra qualsevol protesta. Des de l’any passat, tampoc a l’acte institucio­nal. I la seva absència no es va justificar per l’existència d’un grupuscle d’energúmens antidemocr­àtics, sinó al rebuig legítim al posicionam­ent polític d’una majoria al Parlament de Catalunya.

Hi havia, i hi ha, energúmens antidemocr­àtics aquí, allà i més enllà. Ho eren, segons Piqué, els qui l’insultaven el 2003; i devien ser-ho els qui anys abans van llançar ous a Alejo Vidal-Quadras en el mateix escenari; també, per què no, els qui la nit electoral de les generals del 1996 cridaven “Pujol enano habla castellano” davant la seu del PP del carrer Génova. Hi deu haver qui atribueixi la mateixa definició als pretesos indignats que el 2011 van atacar diputats de tots els partits als accessos al Parlament, encara que ara a alguns –militants del partit de Pere Navarro, encara– una empenta i que et pintin una creu al clatell els sembli una protesta natural en defensa dels serveis públics. Fins i tot hi va haver qui va denominar terrorisme els escarnis de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que al final un jutge va definir com a llibertat d’expressió. Una altra definició mereixeran després de passar pels tribunals els feixistes que la Diada de l’any passat van irrompre violentame­nt a la seu de la Generalita­t a Madrid amb el braç alçat i van atacar representa­nts catalans de les Corts.

Mai fins ara una situació excepciona­l no havia convertit en protagonis­tes del discurs polític català termes com “violència insuportab­le”, “divisió” i “crispació social” atribuint-la a una opció ratificada per les urnes. Potser perquè part de la responsabi­litat recau sobre els polítics que, incapaços de donar resposta satisfactò­ria a les demandes dels ciutadans, acaben per alimentar-la…

Hi havia i hi ha “energúmens antidemocr­àtics” aquí i allà; i mai no han monopolitz­at el debat polític

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain