La Vanguardia (Català)

Ucraïna, l’hora de Merkel

- A. MUNS RUBIOL, professor EAE Business School Alexandre Muns Rubiol

Alguns justifique­n l’annexió de Crimea i la violència desplegada per unitats d’elit russes a Ucraïna oriental com una reacció a la presumptam­ent provocador­a expansió de la UE i l’OTAN. L’esmentada premissa és falsa. Els estats controlats per l’URSS a Europa oriental durant la guerra freda van recuperar la seva sobirania plena en 1989-1991. La seva adhesió a la UE i a l’OTAN no va ser una imposició de Washington o Brussel·les, sinó el resultat de la voluntat majoritàri­a de les seves poblacions expressada en diverses eleccions. Estònia i Letònia són els únics membres de la UE i l’OTAN fronterers amb Rússia si excloem l’exclavamen­t de Kaliningra­d. Putin ha acovardit les repúblique­s bàlti- ques amb ciberatacs, ha mantingut la divisió de Moldàvia mitjançant la presència militar russa a Transnístr­ia, ha envaït i ha ocupat dues regions de Geòrgia el 2008 i ha tallat des del 2004 repetidame­nt el subministr­ament de gas a Europa.

Els EUA i la UE han desenvolup­at mecanismes de cooperació amb Rússia des dels anys noranta. La dissetena cimera del consell permanent UE-Rússia celebrada al gener oferia a Rússia un espai de llibertat, justícia i seguretat i la possible eliminació mútua de visats. El consell OTAN-Rússia ha coordinat mesures en la lluita contra el terrorisme i el narcotràfi­c. El protocol de Budapest del 1994 va convertir Rússia en un dels garants de la integritat territoria­l d’Ucraïna a canvi de la destrucció del seu arsenal nuclear. En virtut del tractat Start III, els EUA estan des- truint ogives i llançadore­s de míssils nuclears abans del termini previst. Obama així mateix va descartar l’escut antimíssil­s dissenyat per protegir-nos de l’Iran.

Alemanya importa el 35% del seu gas natural de Rússia i el comerç UE-Rússia supera els 400.000 milions. Però unitats especials russes estan ocupant edificis públics i ciutats ucraïneses i ja han estat assassinat­s polítics i ciutadans ucraïnesos. Putin continuarà desestabil­itzant Ucraïna per debilitar el president que surti de les eleccions del 25 de maig. La UE únicament oferia a Ucraïna un tractat d’associació. Des del gener, 36.000 milions en capitals han fugit de Rússia. L’economia russa va créixer un 1,5% el 2013 i una recessió aquest any pot castigar la població. Merkel i els líders europeus han d’actuar perquè els inversors privats no esperen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain