La Vanguardia (Català)

Un pla escolar amb exercici i sopars en família redueix un 7% l’obesitat infantil

Barcelona estendrà el programa de prevenció a partir dels 3 anys

- ANA MACPHERSON Barcelona

El primer programa de prevenció de l’obesitat infantil engegat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona funciona. L’avaluació realitzada pels epidemiòle­gs indica que a les escoles on es va dur a terme el pla mitjanamen­t bé es detecta una reducció del 7,3% de l’obesitat infantil, mesurada a través del greix corporal. “I quan la intervenci­ó s’ha realitzat especialme­nt bé, la incidència de l’obesitat és un 11,2% menor que a les escoles que van servir per comparar”, assegurava ahir el responsabl­e de l’avaluació i director del programa, el doctor Carles Ariza.

“Per això el nostre compromís és que el programa s’incorpori a l’activitat general de promoció de la salut de la ciutat i que es comenci a oferir a partir dels 3 anys, perquè els resultats ens demostren que així es poden evitar entre el 36,7% i el 56,3% de nous casos d’obesitat infantil”, va anunciar la delegada de Salut de l’Ajuntament, Cristina Iniesta. A partir del proper curs, totes les escoles que ho vulguin podran seguir el pla des de P3 amb un reforç a sisè de primària.

El programa de prevenció s’ha dut a terme en dues fases entre el 2010 i el 2014 amb 4.000 escolars d’un centenar d’escoles de tots els districtes de la ciutat que van participar en el projecte amb 8 anys. La meitat va seguir el programa –projecte Poiba–, i l’altra meitat no va fer res d’especial. L’ús d’un grup de control és imprescind­ible perquè se’n puguin avaluar els resultats.

Si el 15,8% dels nens de Barcelona té obesitat i el 20,2% sobrepès (19% i 26% en el conjunt d’Espanya), l’objectiu de reduir el problema és un dels principals reptes de la salut pública municipal. I en l’avaluació publicada ahir s’observa que alguns hàbits han millorat de forma significat­iva comparant els dos grups d’escolars. Per exemple, seguien molt més els consells sobre més consum d’aigua, fruita, verdura i carn i, alhora, reduïen també de manera significat­iva el consum de dolços i patates fregides. Quant a refrescos, brioixeria i patates de bossa no es van observar, en canvi, gaires progressos.

Una altra de les millores que es poden atribuir al programa de prevenció és l’augment de nens i nenes que practiquen activitat física extraescol­ar; també creix la xifra dels que augmenten les hores d’exercici durant el temps lliure i els que limiten el temps que passen davant una pantalla a dues hores diàries, inclosos els caps de setmana.

Una part del pla consisteix a incloure a les classes informació sobre els hàbits saludables en el menjar i l’activitat física. Però, a més de conèixer la piràmide alimentàri­a, els aliments que no

A l’assaig, els nens milloren en el consum de carn i verdura i passen menys temps davant de pantalles

s’han de saltar i els que cal racionar, s’oferia un taller als pares i als nens per dissenyar conjuntame­nt un menú de sopars saludables. I s’insisteix als grans en el profit que trauran de sopar junts cada dia sense la tele.

A més, es va crear un braçalet que acumulava punts si s’aconseguia fer alguna activitat física familiar durant el cap de setmana. “perquè l’objectiu que perseguim és trencar amb la caiguda generalitz­ada de l’exercici aquells dos dies i aconseguir-ne almenys dues hores”, assenyala el doctor Ariza.

“Un projecte de prevenció com aquest només pot funcionar si implica els escolars, les escoles i les famílies, i garanteix ajudes que no poden pagar extraescol­ars”, defensa Cristina Iniesta.

 ?? JORDI PLAY / ARXIU ?? Atletes d’elit ensenyen exercicis a escolars de Barcelona en un acte de la internacio­nal d’atletisme
JORDI PLAY / ARXIU Atletes d’elit ensenyen exercicis a escolars de Barcelona en un acte de la internacio­nal d’atletisme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain