La Vanguardia (Català)

Lorca i Machado, una mort ‘dolça’

Anaya destruirà un llibre de primària que ocultava el tràgic final dels poetes andalusos

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Federico García Lorca “va morir a prop del seu poble a la guerra d’Espanya” i Antonio Machado “se’n va anar a França amb la seva família. Allà va viure fins a la seva mort”. Aquestes frases pertanyen a un llibre de text publicat el 2011, destinat a alumnes de primer de primària. Després de tres anys en què ningú no se’n va adonar, un pare de Granada ho va comentar a la xarxa Twitter i va donar origen a una allau de comentaris. “No em podia creure el que estava llegint quan em vaig posar a revisar el llibre de text de la meva filla”, comenta. L’editorial Anaya va anunciar ahir que no vol cap tipus de polèmica, retirarà tots els exemplars d’aquesta edició i destruirà els que hi ha als seus magatzems. Per a edicions posteriors es redactaran novament els textos referits als dos poetes andalusos, tot i que encara no poden aclarir en quin sentit ho faran.

El llibre es va vendre a tot Espanya, encara que és difícil de saber amb quina penetració, ja que cada centre escolar és lliure de triar els textos educatius. A Andalusia, on els llibres són gratuïts, es subsituira­n aquests exemplars pels altres, però Anaya no ha pogut precisar què passarà a les comunitats on els llibres són propietat de les famílies. L’editorial reconeix que les dues explicacio­ns sobre com i on van morir Lorca i Machado “no són gaire afortunade­s”. Un dels seus portaveus recorda que es tracta de “textos per a nens de sis anys en els quals tampoc no es pot explicar tot. Entra en la funció del professor si vol o no ampliar l’explicació”. La Conselleri­a d’Educació de la Jun- ta no s’ha pronunciat sobre el que ha passat, ni ha donat explicacio­ns sobre els motius que han permès que aquest llibre s’utilitzés a Andalusia. Sí que ha fet manifestac­ions el director de Memòria Democràtic­a de la Junta, Luis Naranjo, per qui els comentaris sobre els dos poetes “suposen un eufemisme insuportab­le, són insostenib­les des del punt de vista científic, traeixen la veritat històrica i no compleixen amb uns mínims estàndards de rigor”.

L’antropòleg Juan Sánchez-Lafuente, que ha estudiat el tractament que es fa de la República, la Guerra Civil i el franquisme als llibres d’ESO, assegura que s’utilitza “un llenguatge equilibris­ta o superficia­l, que passa de puntetes sobre aquests temes. Sembla que es vol donar a entendre que a Espanya no va passar gairebé res, mentre que es tracten amb molta més profundita­t els règims totalitari­s italià i alemany, el desenvolup­ament de la Segona Guerra Mundial i fins i tot els centres d’extermini nazis”.

 ?? ARXIU ?? Federico García Lorca i Antonio Machado
ARXIU Federico García Lorca i Antonio Machado
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain