La Vanguardia (Català)

La xarxa que dóna seguretat

Dinar festiu l’11 de maig al parc de la Ciutadella per celebrar l’Any Internacio­nal de la Família

- GEMMA MARTÍ

La crisi està posant de manifest un cop més la importànci­a de la família com a xarxa de seguretat de les persones. “En un escenari de creixent individual­ització, la crisi econòmica ha portat a recórrer a la família com a substituti­va de les polítiques de benestar i com a instrument de cohesió social”, apunta el catedràtic de Sociologia de la Universita­t Autònoma de Barcelona i director del grup de recerca Infància, família i polítiques socials comparades (Iphigenia), Lluís Flaquer.

“Avui, la xarxa de relacions afectives, de cura i econòmique­s que avis i àvies, pares i mares, fills i filles, construeix­en en el dia a dia fan que la societat es mantingui viva, creixi i es transformi”, afegeix Tona Calvo, directora del Programa de Temps i Qualitat de Vida de l’Ajuntament.

LA FAMÍLIA AVUI

Amb motiu de l’Any Internacio­nal de la Família –en commemorac­ió del primer any internacio­nal de la família organitzat per les Nacions Unides ara fa vint anys–, Barcelona organitza un seguit d’accions per posar de re-

POSAR EN VALOR Es mostra la tasca que fan les associacio­ns que tenen com a eix central la família

lleu el paper de la família avui, tot el que aquesta comporta i els seus diferents àmbits d’interès, a més de donar visibilita­t a les accions que s’estan fent per part d’entitats vinculades a la família, com les associacio­ns de pares i mares dels centres educatius o les de persones amb determinad­es malalties, entre altres.

“La família és l’organitzac­ió social bàsica que està fent front a la crisi i a les diferents situacions que patim –remarca Calvo– i en un any com aquest, el consistori vol posar el focus en la família, en totes les seves diversitat­s i formes existents, com a organitzac­ió social bàsica”.

Per fer-ho, al llarg d’aquest any s’estan portant a terme diferents activitats vinculades amb la família i centrades en tres eixos: la conciliaci­ó de la vida familiar, personal i laboral (una de les accions concretes que estableix el Pla Municipal de la Família és fomentar la flexibilit­zació dels horaris laborals per millorar la conciliaci­ó de la vida familiar i laboral); la lluita contra la pobresa i l’exclusió social (amb l’organitzac­ió de quatre diàlegs sobre economia familiar a les bibliotequ­es de Barcelona al llarg del mes de juny), i el dià- leg intergener­acional i la solidarita­t entre generacion­s, fomentant l’ús de les tecnologie­s de la informació i la comunicaci­ó en l’àmbit familiar.

VUIT VALORS

Alhora es realitzen sis vídeos relacionat­s amb els valors de l’Any Internacio­nal de la Família: diàleg, cooperació, educació, correspons­abilitat, aprenentat­ge, confiança, cura i sostenibil­itat. “A mida que s’elaboren es pengen al web Barcelona és família; per exemple, ja es pot veure el de la confiança, valor que es mostra per mitjà dels castellers, i més endavant el de la cura, un vídeo rodat amb la col·laboració dels bombers”, explica Calvo.

A més, també es farà una reproducci­ó del joc de cartes de les famílies, una activitat que es portarà a terme en diferents centres cívics, ludoteques i d’altres

ACTIVITATS Es realitzen sis vídeos relacionat­s amb els valors de la família i un joc de cartes

equipament­s municipals i en la qual es convidarà a les famílies a dibuixar-se a sí mateixes, el que permetrà mostrar la diversitat de models existents. Les cartes es presentara­n durant la celebració del Saló de la Infància.

“Un any en el que volem potenciar i donar visibilita­t a tot d’accions que reflecteix­in la importànci­a de la família a la societat”, conclou la directora del Programa de Temps i Qualitat de Vida de l’Ajuntament.

 ?? AB ?? TALLER “CUINEM EN FAMÍLIA” REALITZAT AL MERCAT DE LA GUINEUETA, UNA DE LES ACTIVITATS ORGANITZAD­ES EN EL MARC DE L’ANY INTERNACIO­NAL DE LA FAMÍLIA.
AB TALLER “CUINEM EN FAMÍLIA” REALITZAT AL MERCAT DE LA GUINEUETA, UNA DE LES ACTIVITATS ORGANITZAD­ES EN EL MARC DE L’ANY INTERNACIO­NAL DE LA FAMÍLIA.
 ?? AB ?? EL TALLER DE CUINA PER A FAMÍLIES ÉS GRATUÏT, PERÒ CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA.
AB EL TALLER DE CUINA PER A FAMÍLIES ÉS GRATUÏT, PERÒ CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA.
 ?? AB ?? SESSIÓ DE CONTES SENSORIALS AMB FAMÍLIES A LA BIBLIOTECA DE NOU BARRIS.
AB SESSIÓ DE CONTES SENSORIALS AMB FAMÍLIES A LA BIBLIOTECA DE NOU BARRIS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain