La Vanguardia (Català)

Roses i Palamós, destinació de creuers

Creixen els passatgers als ports de la Costa Brava

- SÍLVIA OLLER

Fa anys que el port de Palamós s’ha consolidat com una destinació a tenir molt en compte per les navilieres que fan rutes pel mar Mediterran­i. El segon port de Catalunya en trànsit de creuers, després del de Barcelona, rebrà aquest any uns 36.000 turistes, un 20% més que fa un any, distribuït­s en 34 escales. Roses encara és lluny de les xifres del port del Baix Empordà, però a poc a poc va fent-se un lloc al mercat de creuers i aquest any batrà el seu propi rècord d’activitat creurístic­a i de passatge amb la presència de 4.000 turistes, quatre vegades més que el 2013.

La temporada, que s’allargarà fins al proper 16 d’octubre, va començar ahir amb l’arribada del Club Med 2, un luxós veler de bandera francesa amb 137 passatgers a bord, bàsicament francesos, suïssos i belgues i 185 tripulants pertanyent a la naviliera Club Med Cruises, especialit­zada en creuers de luxe. El veler de cinc pals, procedent de Barcelona i amb destinació a Saint-Tropez, té previst fer tres escales més a Roses entre els mesos de maig i setembre.

La d’ahir va ser la primera de les tretze escales que espera el port de Roses durant aquesta temporada, el triple que fa un any. Només aquest mes de maig, Roses rebrà cinc creuers amb més de mil passatgers. Fonts del Ports de la Generalita­t van assenyalar que aquestes xifres a l’alça ajudaran la ciutat a “posicionar­se amb força entre les companyies de creuers que busquen desti- nacions singulars en els seus itineraris per la Mediterràn­ia”. Roses i Palamós es comerciali­tzen des de fa anys a les principals fires del sector sota el paraigua Costa Brava Cruise Ports.

A l’altre port de referència de la Costa Brava, Palamós, la tem- porada va arrencar el 25 d’abril passat amb l’arribada del creuer Zenith, amb més de 1.600 passatgers i 600 tripulants a bord. En total, recalaran al port del Baix Empordà 34 creuers, dels quals un total de 62% portaran a bord unes 1.400 persones. La resta se- ran vaixells de dimensió i capacitat molt més reduïda que tindran de mitjana uns 400 visitants.

A banda de Palamós i Roses, la Generalita­t també gestiona el port de Sant Carles de la Ràpita, que a partir del proper 9 de juliol s’estrenarà com a port de creuers amb sis escales i la visita d’un miler de passatgers. L’activitat de creuers a tots tres ports genera un impacte econòmic sobre el territori d’uns 3 milions d’euros, se-

Els passatgers que arriben al port de Roses solen visitar el Triangle Dalinià

gons els càlculs de la Generalita­t de Catalunya.

Un estudi de l’Associació Internacio­nal de Línies de Creuers, la Clia Europe, fixa en una mitjana de 62 euros el diners que cada passatger gasta en restauraci­ó, compres, transport o excursions. La tripulació també deixa diners al territori, encara que la despesa és menys important. A Palamós tres quartes parts del passatge que atraca al port es queda al municipi, i només el 25% restant opta per fer excursions a Girona o Figueres, principalm­ent. De la seva banda, els passatgers que arriben a Roses solen visitar el Triangle Dalinià, Cadaqués o algun celler que pertany a la denominaci­ó d’origen Empordà.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU ?? Un creuer arribant al port de Roses l’estiu passat
INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU Un creuer arribant al port de Roses l’estiu passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain