La Vanguardia (Català)

Collboni renova el PSC de Barcelona

Els socialiste­s van celebrar ahir un congrés exprés

- JAUME V. AROCA

Carles Martí, Lourdes Muñoz, Carles Vivanco. Tres cares visibles dels últims temps a la federació socialista de Barcelona no tindran un lloc en la nova direcció socialista de la capital catalana triada ahir a la nit. “Es renoven el 70% dels càrrecs. Des d’ara l’edat mitjana de l’executiva del PSC de Barcelona serà de 41 anys. Meitat homes, meitat dones. Paritat absoluta”, explicava ahir al migdia el guanyador de les primàries i nou cap de files del socialisme barceloní, Jaume Collboni, que sembla decidit a refer la federació del partit a la seva mida.

El PSC de Barcelona va celebrar ahir a la nit un congrés extraordin­ari, exprés i en dilluns –dia estrany per a aquesta mena de reunions–, per girar full i posar en marxa la maquinària dels quatre-cents dies, que és el temps que li queda per a Jaume Collboni per batre’s amb Xavier Trias a les eleccions municipals del maig de 2015.

El líder del PSC va ser investit des d’ahir president executiu del PSC de Barcelona. Mai 2.900 vots –els que va obtenir el vencedor a les primàries– han estat tan rendibles: Collboni fixa les noves regles i posa els noms –només acordats amb el nucli dur del partit a Barcelona–. El primer secretari de la federació serà Ferran Pedret –descendent d’una saga socialista local, un històric malgrat la seva joventut– i la vice-primera secretaria correspond­rà a la rival de Collboni a la segona volta de les primàries, Carmen Andrés. Carles Prieto ocuparà la secretaria d’organitzac­ió.

Per sota, noms nous que incorporen col·laboradors d’altres candidats de les primàries que, per cert, no seran a l’executiva. Per exemple, Oriol Bartomeus, que va assessorar Jordi Martí; Fèlix Ortega, que va dirigir la campanya de Rocío Martínez-Sam- pere, o Jesús Jiménez, que va col·laborar amb Laia Bonet. Bartomeus i Ortega seran els encarregat­s, amb Arantxa González, de l’elaboració del programa socialista per a les municipals. Jiménez, en canvi, assumirà la tasca que va començar Lourdes Muñoz al partit obert, la plataforma des de la qual es va llançar l’experiènci­a ofuscada de les primàries obertes del PSC de Barcelona.

Albert Soler, avui coordinado­r dels diputats catalans al Congrés i aliat de Collboni a les primàries, formarà part

Dels rivals a les primàries del nou líder local socialista només Andrés formarà part de l’executiva

de l’executiva local i a més serà el secretari general d’un nou consell assessor en què Collboni col·locarà tots els que superen, de llarg, la mitjana d’edat de l’executiva. Jordi Hereu, l’exalcalde de Barcelona, presidirà aquest òrgan consultiu en què hi hau- rà des de l’exalcalde de Lleida, Antoni Siurana, fins a Raimon MartínezFr­aile, un dels veterans de la política municipal barcelonin­a. La idea és que aquests sèniors il·luminin el camí i, de passada, que tots els que importen tinguin un lloc al nou esquema de Collboni.

Dins dels canvis que pensa dur a terme el líder socialista n’hi ha un d’especialme­nt cridaner, el número dos a la candidatur­a de Jordi Hereu, Joan Trullen, deixarà la vicepresid­ència que ara ocupa a l’Àrea Metro- politana de Barcelona, que ara tindrà a les seves mans Guillem Espriu, convertit en la corretja de transmissi­ó del grup municipal amb l’AMB.

Collboni va deixar dit que no col·locarà l’antiga generació, a la qual el congrés exprés d’ahir pren el relleu. “La política és d’entrada i sortida. El que entra en política ha de saber que dura el que dura”. De fet, l’actual líder dels socialiste­s és avui dia un treballado­r no remunerat, va deixar el Parlament de Catalunya i, de moment, no té sou. “Veurem com ho resolem més endavant”. Ara per ara, assegura, viu dels seus estalvis.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Jaume Collboni en una imatge presa ahir durant el congrés socialista de Barcelona
ÀLEX GARCIA Jaume Collboni en una imatge presa ahir durant el congrés socialista de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain