La Vanguardia (Català)

La guia de l’apagada

El tancament de nou TDT provoca la fuga de continguts a altres canals i la incorporac­ió d’uns quants a plataforme­s de pagament

- SALVADOR ENGUIX

Agrans mals, grans remeis. Aquesta és la màxima que han decidit aplicar les operadores afectades pel tancament de nou canals de la TDT en obert –Atresmedia, Mediaset, Neo TV i Veo TV– per superar des d’avui l’apagada ordenada pel Tribunal Suprem, que els ha sentenciat com a “il·legals”. Així, en algun cas s’ha optat per incorporar algun canal a una plataforma de pagament per garantir-ne la supervivèn­cia. En d’altres s’ha buscat mantenir els continguts o programes més atractius provocant la seva migració a altres canals dels mateixos operadors. I fins i tot s’utilitzarà també internet per garantir la difusió del senyal d’algun dels afectats.

No obstant això, les solucions són mesures buscades per unes operadores que han criticat amb duresa el Govern per no buscar una sortida per evitar l’apagada. Els canals que des d’avui (el tancament es va programar a les 0.00 h) ja no es poden veure en obert són Xplora, Nitro i La Sexta3 del grup Atresmedia, La Nueve i La Siete del grup Mediaset, Interecono­mía (ja clausurada per fallida econòmica) i MTV de Net TV (grup Vocento), i AXN i Marca TV (apagada l’any passat) de Veo TV (d’Unidad Editorial).

Mediaset, que manté en obert Telecinco, Cuatro, FDF, Divinity, Boing i Energy, ha optat per traslladar a aquests alguns dels continguts dels canals tancats. Així, i segons va informar ahir, la sèrie diària Avenida Brasil, que havia de formar part de l’oferta de La Siete, s’es-

Internet també es presenta com una sortida en el cas de Xplora, del grup Atresmedia

trenarà pròximamen­t a Cuatro i Divinity. L’operadora va posar altres exemples, com el resum diari de Supervivie­ntes, que fins ara s’emetia a La Nueve i des de la setmana passada ja s’ha instal·lat al canal Divinity.

Atresmedia, que manté en obert Antena 3, La Sexta, Nova i Neox, és el grup més afectat. Però ha estat també el més imagi- natiu per trobar solucions a aquesta complexa situació. Per exemple, ha creat Xploratv. com perquè a través d’internet, i en streaming, els amants del canal Xplora –amb programes tan populars com Empeños a lo bestia i El precio de la historia– puguin continuar gaudint d’aquests continguts.

Carlos Fernández, director de continguts d’Atresmedia, subratllav­a ahir que “l’absència de Nitro, Xplora i La Sexta3 vindrà seguida d’una aposta clara i sòlida pels continguts als canals que continuen” de l’operadora. D’aquesta manera, programes com El Chiringuit­o de Jugones (La Sexta3) es trasllada al late night de La Sexta, i Frontón (Ni- tre) es podrà continuar seguint en directe a LaSexta.com. Els canals AXN i AXN HD estaran disponible­s en plataforme­s de pagament com Canal+, Euskaltel, Movistar TV, ONO, Orange TV, Telecable i TotalChann­el.

Durant la jornada es van succeir les crítiques al Govern de Mariano Rajoy per l’apagada de les TDT. El portaveu socialista en la comissió de control de RTVE, Juan Luis Gordo, va exigir a l’Executiu que expliqués “per què no ha actuat per mantenir l’oferta audiovisua­l” d’aquestes operadores afectades, i va lamentar que aquesta apagada “trenca el principi de seguretat jurídica al mercat audiovisua­l”.

 ?? PEDRO CATENA / ARXIU ?? Antenes de televisió de plataforme­s de pagament, beneficiad­es pel tancament de les TDT
PEDRO CATENA / ARXIU Antenes de televisió de plataforme­s de pagament, beneficiad­es pel tancament de les TDT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain