La Vanguardia (Català)

Agent honorari de l’FBI

EFREM ZIMBALIST JR. (1918-2014) Actor

-

ncara que va treballar al costat d’estrelles com Clark Gable, Errol Flynn, Natalie Wood, Charlton Heston, Audrey Hepburn i Lana Turner, sempre ha estat recordat per la seva interpreta­ció de l’infatigabl­e inspector Lewis Erskine en 241 episodis –rodats entre els anys 1964 i 1975– de la sèrie El F.B.I., que va arrasar als Estats Units i a nombrosos països. L’actor Efrem Zimbalist jr. va morir divendres passat a 95 anys, al seu ranxo californià. El 2009, en accedir a la condició de nonagenari, l’FBI li va retre homenatge lliurant-li una placa com a agent honorari.

La mort d’Efrem Zimbalist no ha estat exempta de certs girs d’aquella famosa sèrie, ja que de bon principi va ser desmentida a les xarxes socials. Segons ha informat The New York Times, el seu fill primogènit va trobar el cadàver de l’actor estirat sobre la gespa. Després emetria un comunicat, juntament amb la seva germana, l’actriu i guionista Stephanie Zimbalist, indicant que res no feia preveure tal desenllaç, perquè el seu pare “jugava a golf com a mínim tres dies a la setmana i passava la major part del temps al jardí de la casa, a part de visitar els seus amics més pròxims”. També el defineixen com un “devot cristià que va gaudir de la vida fins a l’últim dia, regalant sempre amor a la seva família”.

Fill del prestigiós compositor i virtuós del violí Efrem Zimbalist i de la també popular soprano Alma Gluck, d’origen romanès, el futur actor va néixer a Nova York el 30 de novembre del 1918. Va continuar estudis a la prestigios­a universita­t de Yale i es va allistar a l’exèrcit durant la Segona Guerra Mundial. Després s’inscriuria en cursos d’art dramàtic, i gràcies al guionista i director Garson Kanin, amic de la família, va obtenir el seu primer paper profession­al a Broadway, actuant en una obra que protagonit­zava Spencer Tracy.

El seu debut al cinema va tenir lloc el 1949, formant part del prestigiós repartimen­t (amb Edward G. Robinson i Susan Hayward al capdavant) d’Odio entre hermanos, superb melodrama shakeasper­ià i embolcall de film noir, dirigit per Joseph L. Mankiewicz. Aviat comença a despuntar en diverses sèries televisive­s i el 1957, a les ordres de Raoul Walsh, acompanya Clark Gable, Yvonne De Carlo i Sydney Poitier al melodrama social La esclava libre. L’any següent roda amb Natalie Wood Bombardero­s B-52 i el 1958 donarà la rèplica a Alan Ladd en una altra pel·lícula bèl·lica, La profundida­d del mar, i a Dorothy Malone i Errol Flynn a Demasiado pronto para vivir, biopic sobre l’actor John Barrymore i la seva filla Diana. En un altre melodrama, Después de la oscuridad, dirigit per Mervyn LeRoy, va do-

Enar la rèplica a una jove Jean Simmons.

Encara que va actuar amb Lana Turner a Brots de passió, Audrey Hepburn en el thriller Sola en la foscor i amb Jane Fonda i Claire Bloom a Confidenci­as de mujer, comèdia dirigida el 1962 pel mestre George Cukor, la carrera d’Efrem Zimbalist jr. es va anar escorant cap a la pantalla televisiva. Els anys 1957-1958 va aparèixer en cinc episodis de la sèrie Maverick (els seus protagonis­tes eren Jack Nelly i James Garner), també a La hora de Alfred Hitchcock. El 1957 serà candidat al desitjat premi Emmy pel seu treball a Setenta y siete (77 Sunset Strip), sèrie de la qual rodaria 167 episodis, en el personatge d’un irònic detectiu privat.

És el 1967 quan comença la seva etapa a El F.B.I. com l’ins-

Va fer bon cinema, però va guanyar popularita­t amb el paper d’agent federal en una sèrie

pector Lewis Erskine, personatge que marcaria per sempre més el seu futur. Durant nou anys va intervenir en 241 episodis d’aquesta mítica sèrie televisiva.

El totpoderós i sempre temible J. Edgar Hoover, que era al capdavant de l’organisme durant aquell temps, n’era un fan.

Encara que esporàdica­ment actuava en alguna pel·lícula, cas d’Aeropuerto 75, protagonit­zada per Charlton Heston, la televisió va esdevenir el seu escenari habitual. Fins i tot va treballar amb la seva filla Stephanie i d’un juvenil Pierce Brosnan a la sèrie Remington Steele. Als anys noranta, Zimbalist va aportar la seva veu a personatge­s de sèries d’animació tan populars com El príncep valent, Batman, Spiderman, Superman...

Casat el 1941 amb Emily Munroe McNair, morta nou anys més tard, Zimbalist va contreure matrimoni novament el 1956 amb Loranda Stephanie Spaulding. Es van divorciar el 1961, però això no va durar i l’any següent es van tornar a casar, en una unió que va durar fins a l’any 2007, quan ella va morir.

LLUÍS BONET MOJICA

 ?? MALCOLM ALI / WIREIMAGE ??
MALCOLM ALI / WIREIMAGE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain