La Vanguardia (Català)

Irvine Welsh, Manolo García i Gerard Love es despullara­n a Primera Persona

El festival, centrat en l’‘Autobiogra­fia en directe’, amplia els dies de durada

- ESTEBAN LINÉS Barcelona

La tercera edició del festival Primera Persona es referma com a proposta inusual en el seu plantejame­nt i en la seva matèria primera. En aquesta ocasió es tracta d’una sèrie de 36 actuacions de caràcter autobiogrà­fic a través de la música, la narrativa, representa­cions escèniques i monòlegs. Els seus protagonis­tes, seixanta, tenen nivell i interès per a amplis sectors de públic, i entre ells hi ha Irvine Welsh, Jonathan Lethem, Manolo García, Gerard Love i Gilbert Shelton.

“Aquesta és l’edició de la consolidac­ió, la consolidac­ió d’un festival que reflecteix molt l’univers particular dels seus dos organitzad­ors”, comentava ahir Marçal Sintes, director del Centre de Cultura Contemporà­nia de Barcelona (CCCB), en referència a Kiko Amat i Miqui Otero, els responsabl­es de l’invent. que tindrà lloc en l’esmentat espai des de demà passat fins a dissabte. Aquesta bona salut del Primera Persona –que disposa d’un pressupost de 50.000 euros i que se subtitula Autobiogra­fia en directe– s’ha traduït en un dia més de programaci­ó i en una cura escènica més important de les actuacions.

Un dels directors de l’esdevenime­nt, Miqui Otero, va explicar ahir que “és un festival especial, en el qual els artistes que hi participen parlen sobre ells mateixos, en primera persona, dels personatge­s a qui han traslladat la seva vida o sobre el seu treball”. Els encarregat­s d’inaugurar-lo seran Ja- vier López Menacho, que parlarà sobre la seva novel·la Yo, precario, on narra les penúries de les seves feines més humiliants; i Jorge Carrión, que retrà un homenatge a l’explorador de principis del segle XX Burton Holmes. Per la seva part, Raúl Cimas, de Muchachada Nui, parlarà sense

Els creadors de la revista ‘Mongolia’ substituir­an la cantant Tracey Thorn, baixa d’última hora

pudor del seu llibre Demasiada pasión por lo suyo. Els encarregat­s de tancar la primera jornada seran els responsabl­es de la revista satírica Mongolia i l’escriptora Lucía Lijtmaer, que cobriran la baixa a ultimíssim­a hora de la cantant Tracey Thorn; també apareixerà Manolo Martínez, cantant del duo pop Astrud i allunyat de l’escena des de fa anys, i l’actua- ció del grup Nueva Vulcano.

La segona jornada començarà amb la taula rodona ¡A la calle! Memorias de una militancia, on Antonio Baños, César Rendueles, Carolina del Olmo, Roberto Herreros i David Fernández (de la CUP) recordaran els seus primers passos en la militància rasa. Continuarà amb la presència de Gilbert Shelton, un dels pares del còmic undergroun­d dels Estats Units. A la tarda, un cara a cara entre els novel·listes David Nobbs i Jonathan Coe, que donarà pas a “una de les bèsties del festival” –segons Kiko Amat–, Ian Svenonius, i la tancarà el músic barceloní Manolo García, que rememorarà la seva carrera en xerrada amb grups devots. L’últim dia serà de pes, amb el novel·lista novaiorquè­s Jonathan Lethem; Irvine Welsh, autor de Trainspott­ing, que dissertarà en directe sobre la seva vida amb Martí Sales, i el genial Gerard Love –membre fundador i compositor dels Teenage Fanclub–, que reviurà alguns dels seus clàssics amb el grup mallorquí Beach Beach.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain