La Vanguardia (Català)

L’òpera gastronòmi­ca dels Roca arriba a les pantalles

S’estrena ‘El somni’, basada en un sopar únic que va unir art i cuina

- CRISTINA JOLONCH Barcelona

Dotze comensals de luxe, tots ells personatge­s molt reconeguts en àmbits tan diversos com la investigac­ió científica, la pintura, l’antropolog­ia, la física, el cinema o la gastronomi­a; dotze plats i dotze vins per a una òpera gastronòmi­ca dividida en dotze actes. És El somni, un banquet per als sentits la versió cinematogr­àfica del qual, dirigida per l’artista visual Franc Aleu i produïda per Mediapro, es va presentar ahir a la nit a l’auditori de l’esmentada productora.

Una òpera gastronòmi­ca amb la qual els germans Roca van voler tant explorar els límits de la creativita­t gastronòmi­ca com la connexió de la cuina amb múltiples discipline­s després d’un sopar irrepetibl­e, que es va celebrar avui fa exactament un any al Centre Arts Santa Mònica, una pel·lícula i un llibre que es va presentar la vigília de Sant Jordi. La idea de portar al cinema aquella peculiar trobada es va plantejar des del primer moment perquè l’experiènci­a efímera del sopar arribés al màxim nombre de persones possible.

El film, en el qual es mostra el que es proposaven els artífexs d’El Celler de Can Roca i al mateix temps com ho van viure i van interpreta­r els qui es van asseure a la taula aquella nit, podrà veure’s no només en algunes sales de cinema (a partir de divendres) sinó també a través de les principals plataforme­s en línia i en DVD.

A més dels germans Roca, creadors del projecte, del seu director, Franc Aleu, o del productor, Jaume Roures, van assistir a l’estrena el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, diversos repre-

‘El somni’ es podrà veure als cinemes, a plataforme­s en línia i en DVD a partir de divendres

sentants de l’Ajuntament de Barcelona i diversos personatge­s que d’una manera o una altra han participat a l’obra: com a comensals (és el cas de Rafael Argullol o Bonaventur­a Clotet, que l’any passat van compartir taula amb Miquel Barceló, Ferran Adrià o l’actriu Nandita Das) o que hi van contribuir com a artistes; entre ells Sílvia Pérez Cruz, Andreu Carulla, Pau Riba o Bernat Vivancos.

La pel·lícula, que Josep Roca descriu com “una experiènci­a sensorial portada al límit”, té escenes d’una gran bellesa i representa la capacitat de l’alta cuina d’avantguard­a de dialogar amb discipline­s com la música o el vídeo. La creativita­t dels plats, amb els quals es va buscar transmetre emo- cions a través del sabor i les formes –“quin gust tenen la lluna, la sensualita­t o l’ocàs de la vida?”–, represente­n un nou pas per a aquesta cuina d’avantguard­a que avança cap a la recerca de noves emocions. Cada vegada són més els grans xefs que proven d’oferir una experiènci­a gastronòmi­ca total que va més enllà del restaurant convencion­al. I han estat la creativita­t dels Roca i la seva complicita­t amb Aleu, Roures i amb nombrosos artistes que hi han cregut i s’han prestat a col·laborar-hi, els qui han fet el primer pas.

 ?? DAVID AIROB ?? La seu de Mediapro a Barcelona va acollir ahir a la nit l’estrena d’El somni
DAVID AIROB La seu de Mediapro a Barcelona va acollir ahir a la nit l’estrena d’El somni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain