La Vanguardia (Català)

La mexicana Pemex medita sortir de l’accionaria­t de Repsol

El grup mexicà tempteja l’operació amb la banca d’inversió

- CONCHI LAFRAYA Madrid

El grup mexicà Pemex sospesa sortir de l’accionaria­t de Repsol després de gairebé dos anys de discrepànc­ies. Per això sondeja la banca d’inversió per analitzar com es pot articular l’operació. Segons diverses fonts, ha contractat el banc d’inversió Crédit Agricole perquè activi la venda, si bé aquest extrem no el confirma la pròpia entitat financera. Ahir, el paquet a borsa del 9,34% valia 2.395 milions d’euros. Es tracta del tercer accionista de la petroliera, després de Caixa Bank amb un 12,02% i el grup constructo­r Sacyr, amb un 9,38%. En quarta posició es troba el fons estatal de Singapur, Temasek, amb un 6,3%.

Fonts financeres apunten que es podria dur a terme una col·locació accelerada al voltant del 5% a borsa, un percentatg­e que el mercat podria absorbir amb facilitat, com va succeir amb la col·locació que va fer Bankia del 5% d’Iberdrola o la que va fer la matriu BFA del 10% de la pròpia entitat financera. Una altra cosa seria vendre tota la participac­ió de cop, fet que resultaria més difícil de digerir. Tampoc no es descarta que el fons Temasek incrementi la seva participac­ió, com ha manifestat en nombroses ocasions.

Segons Jesús Sánchez Quiñones, director general de Renta 4, “ningú no s’estranyari­a d’aquesta venda”. No obstant això, apunta, “el mercat no la té descomptad­a. Caldria fer-la amb descompte i és lògic que fins que surti aquest paper hi pot haver nervis”.

En la mateixa línia es manifesta David Navarro, gestor de renda variable d’Inversis Banco, que considera un bon moment per sortir “perquè les accions han passat dels 17 euros el febrer als 19,5 euros dels últims dies”. Ahir, les accions de Repsol van

Pemex va perdre 3.947 milions d’euros en el primer trimestre d’aquest exercici

caure dos cèntims, fins a 19,36 euros.

Aquesta pujada borsària, subratlla, es deu a diversos motius, entre els quals esmenta “l’acord amb l’Argentina, la crisi a Ucraïna o que Repsol és de les poques petroliere­s del món que han incrementa­t les reserves en els tres últims anys, pels successius descobrime­nts que ha dut a terme”.

Aquest analista expressa que “el president de Repsol, Antoni Brufau, i el nucli dur estan guanyant clarament la batalla al grup mexicà Pemex”.

En un primer moment, Pemex va manifestar les discrepànc­ies fora del consell d’administra­ció. Després, Carlos Roa, coordinado­r general d’assessors de Pemex, en una entrevista que va concedir a La Vanguardia, va manifestar el seu malestar amb la gestió al·ludint als mals resultats. Tot i això, no és una empresa per seguir. Segons l’índex Latinvex, publicat aquest 23 d’abril, Pemex és la segona companyia en vendes de Llatinoamè­rica, després de la brasilera Petrobras, però encapçala el rànquing de pèrdues el 2013, amb 9.297 milions. En el primer trimestre d’aquest any, va perdre 3.947 milions. A més, Mèxic necessita uns 43.700 milions l’any per desenvolup­ar les noves zones petrolífer­es. Pot ser que aquests requerimen­ts d’inversió obliguin Pemex a abandonar Espanya. Ara ja no amaga el malestar a la petroliera: a l’última junta va votar en contra d’un blindatge de Repsol per protegir-la i evitar que es pugui dividir. La setmana passada va tornar a votar en contra del nomenament de Josu Jon Imaz, com a número dos, quan feia temps que reclamava un conseller delegat.

D’altra banda, el diari mexicà La Reforma va desmentir ahir que Pemex vulgui sortir de Repsol. No obstant això, admetia la relació “tensa” del grup mexicà amb Brufau.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Antoni Brufau va presidir ahir el primer comitè de direcció amb el seu nou número dos, Josu Jon Imaz
EMILIA GUTIÉRREZ Antoni Brufau va presidir ahir el primer comitè de direcció amb el seu nou número dos, Josu Jon Imaz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain