La Vanguardia (Català)

Austeritat i feixisme

- Germà Bel

La campanya de les eleccions europees oferirà una oportunita­t per debatre a fons sobre les grans qüestions econòmique­s que ens afecten. En l’àmbit de la política econòmica, la combinació entre austeritat i reformes estructura­ls, tant en la seva seqüència com en la seva intensitat. Això, en el marc d’una discussió inajornabl­e sobre la governança econòmica de la UE, que exigeix aprofundir la unió política i la cessió de sobirania econòmica per part dels Estats. Si no s’avança per aquesta via la discussió sobre “una política econòmica europea” seguirà sent un brindis al sol; no és realista pensar que es comparteix­in riscos a escala europea sense harmonitza­ció de regles i institucio­ns.

Serà aconsellab­le abordar aquest debat deixant de banda tòpics sense suport històric. Entre ells, el que les polítiques d’austeritat van causar el feixisme, que s’ha deixat sentir ja en algun esdevenime­nt de precampany­a. Més tard anem a l’adveniment del nazisme, però anotem d’entrada que el primer règim feixista a Europa va ser el d’Itàlia des del 1922, i en plenitud des del 1925. L’accés de Mussolini al govern es va donar en el context d’una gran crisi institucio­nal, per la incapacita­t del règim liberal per abordar els conflictes socials i enmig d’una gran crisi de les finances públiques. De fet, la política econòmica del primer govern de Mussolini va ser de gran consolidac­ió fiscal (austeritat, vaja) acompanyad­a de repressió de l’oposició i desmantell­ament de l’autonomia dels poders locals (veure Germà Bel, “The first privatisat­ion: selling SOES and privatisin­g public monopolies in Fascist Italy (1922-1925)”, Cambridge Journal of Economics, 2011).

Els següents règims de tipus pseudo-

El 1925, la política econòmica del primer govern Mussolini va ser de gran consolidac­ió fiscal

feixista a Europa Occidental, les dictadures de Primo de Rivera a Espanya el 1923 i de Salazar a Portugal el 1926, van arribar també en un context de crisi institucio­nal i enfonsamen­t dels règims liberals; les institucio­ns van arribar a grans nivells de descrèdit i pèrdua de legitimaci­ó en contextos d’alta inestabili­tat social i política i en situacions econòmique­s i pressupost­àries molt diverses. En aquesta època va fracassar el cop d’Estat de Hitler el 1923. Deu anys més tard, quan Alemanya havia començat ja a recuperar-se de la Gran Depressió, el govern va ser lliurat a Hitler per la incapacita­t dels partits tradiciona­ls de la dreta alemanya de proporcion­ar estabilita­t als governs. Una altra vegada, la crisi de les institucio­ns liberals com a causa de l’accés al poder del nazisme.

No està en les polítiques pressupost­àries d’un o altre signe el denominado­r comú de l’accés del feixisme al poder, sinó en el descrèdit i deslegitim­ació de les institucio­ns per gestionar els conflictes socials i polítics que s’exacerben en èpoques tan complicade­s com la que vivim. Per això en aquesta matèria tenen tanta prioritat la regeneraci­ó democràtic­a i la reforma institucio­nal, molt més que les orientacio­ns de política econòmica. Millor evitar tòpics sense fonament.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain