La Vanguardia (Català)

El fundador d’Ikea es retira als 88 anys

- BARCELONA Redacció

Ingvar Kamprad (88 anys), fundador d’Ikea, abandona la direcció de la nau. Es va anunciar ahir, abans de revelar que la maniobra només és un pas enrere. Kamprad diu que continuarà en el consell d’administra­ció com a “assessor sènior informal”, disposició que li permetrà preservar una tradició de dècades: de forma directa o indirecta, ha format part del consell de forma ininterrom­puda des dels temps de la Segona Guerra Mundial, el 1943.

Fonts de la companyia sueca, vaixell insígnia de la indústria escandinav­a, van informar Financial Times que al desembre Kamprad ja havia abandonat el seu lloc en els consells d’administra­ció de dues de les fundacions que a hores d’ara controlen parts de la companyia, un altre episodi en el procés de retirada d’atribucion­s en què l’empresari –un dels executius més importants de la postguerra i un dels homes més rics d’Europa– està embrancat des de fa una dècada.

“Està intentant retirar-se de la feina oficial ara que té 88 anys. Això es pot considerar un pas més en el relleu generacion­al”, va declarar un portaveu de l’empresari al diari.

Al llarg del procés, han estat els seus tres fills els qui han anat assumint les responsabi­litats que el pare havia anat abandonant. Avui, el més jove d’ells, Mathias, és el president d’Inter Ikea, l’empresa que posseeix la marca i els drets de propietat intel·lectual. El mitjà, Jonas, està en el consell d’Ikea Group. El més gran, Peter, dirigeix Ikano, que controla la fortuna de la família i diversos establimen­ts. El repartimen­t d’atribucion­s inquieta els directius, que es pregunten si ara hi haurà disputes entre els hereus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain