La Vanguardia (Català)

Mas-Colell vol per a les comunitats el dèficit a què ha renunciat l’Estat

El conseller sol·licita tres dècimes més de desviació pressupost­ària

- BARCELONA Redacció

Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixemen­t, va reclamar ahir al Govern central que cedeixi a les comunitats autònomes les tres dècimes de dèficit del conjunt de les administra­cions públiques a les quals ha renunciat recentment. La setmana passada, l’Executiu de Mariano Rajoy va presentar l’actualitza­ció del pla d’estabilita­t pressupost­ària que s’ha remès a Brussel·les, en el qual figura un objectiu de dèficit públic conjunt del 5,5% del producte interior brut (PIB) per al 2014, tres dècimes menys que l’objectiu marcat per la mateixa Comissió Europea a Espanya anteriorme­nt.

Segons Economia, “les tres dècimes són absorbides per l’Estat –l’Administra­ció central i la Seguretat Social–, però, alhora, la nova distribuci­ó del dèficit manté la gran desproporc­ió que hi havia fins ara en l’assignació del dèficit: l’Estat s’atorga un 81,8% del dèficit autoritzat, mentre que a les autonomies només els dóna un 18,2%, malgrat que són les responsabl­es d’un terç de les despeses”.

El Govern català considera sorprenent que l’Executiu central pretengui renunciar a les dècimes addicional­s que consten en el nou pla d’estabilita­t sense considerar la possibilit­at d’utilitzar aquest marge per alleugerir la pressió que pesa sobre les comunitats autònomes, que –segons la Generalita­t– “són les que realment estan suportant el pes de la consolidac­ió fiscal en la mesura que estan prestant als ciutadans els serveis bàsics de salut, ensenyamen­t, benestar social i, en el cas de Catalunya, la seguretat ciutadana i també l’administra­ció de la justícia”.

El departamen­t que dirigeix Andreu Mas-Colell assegura que, des de l’any 2010, la major part de l’esforç per rebaixar el dèficit públic a Espanya ha recaigut sobre les comunitats autònomes, que han reduït els seus desequilib­ris pressupost­aris un 52% en aquest periode, mentre que l’Estat només ha abaixat el seu dèficit al voltant d’un 5% en el mateix temps. “El Govern central hauria de rectificar”, afirma Mas-Colell.

Pel conseller d’Economia i Coneixemen­t, aquest fet confirma “la política asimètrica de consolidac­ió fiscal que imposa el Govern central”, que ja ha estat objecte d’agres disputes en el passat recent. El responsabl­e de les finances catalanes creu

La Generalita­t diu que les comunitats han reduït el dèficit a la meitat, i l’Estat només un 5%

que hi ha alternativ­es a aquesta manera de procedir, ja que, mentre que l’Administra­ció central té molt de marge per aprimar-se –com confirma, precisamen­t, la reducció en tres dècimes del seu objectiu de dèficit per al conjunt de l’any en curs–, les comunitats autònomes ja estan ara per ara en el límit i amb l’estructura actual d’ingressos es troben en una situació insostenib­le”.

El conseller també va lamentar ahir que, ni abans ni després de la presentaci­ó del nou pla a Brussel·les, el Govern central no hagi realitzat cap comunicaci­ó oficial del canvi a les autonomies ni al Consell de Política Fiscal i Financera.

 ?? MARC ARIAS / ARXIU ?? Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia
MARC ARIAS / ARXIU Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain