La Vanguardia (Català)

El Govern central insta Trias a ampliar l’horari comercial

Economia adverteix l’alcalde que el pla d’obertura els diumenges no és legal La proposta municipal permet obrir en festiu però només quatre hores

- IÑAKI ELLAKURIA JAUME V. AROCA Barcelona

L’Administra­ció central ha avisat l’Ajuntament de Barcelona que la seva proposta de nous horaris comercials és contrària a la legislació estatal.

El secretari d’Estat de Comerç, Jaime García Legaz, va enviar abans-d’ahir una carta adreçada a l’alcalde Xavier Trias en què li recorda que la llei estableix “el dret dels comerciant­s a determinar lliurement l’horari correspone­nt a cada diumenge o dia festiu en què exerceixin la seva activitat”.

L’Ajuntament de Barcelona, acollint-se a la normativa catalana que el Govern central ha recorregut, debatrà en el ple de demà passat divendres una iniciativa de l’equip de Trias per ampliar els horaris comercials.

Aquesta iniciativa declara Barcelona municipi turístic, i en virtut d’aquesta qualificac­ió permetrà que els seus comerços puguin obrir 19 dies festius l’any, dels quals vuit correspond­ran a diumenges i dies de festa dels mesos de juliol i agost, quan es registra el màxim de l’afluència turística de l’any. La proposta municipal, pactada amb algunes de les organitzac­ions de comerciant­s de la ciutat, preveu que durant aquests dies festius liberalitz­ats podran obrir entre les 10 i les 14 hores.

Precisamen­t aquest és el punt que rebat el secretari d’Estat en la missiva a l’alcalde, perquè li recorda que la llei, en el moment que s’aplica la liberalitz­ació d’horaris comercials, no permet establir una limitació horària a la carta. Si un negoci pot obrir, ho podrà fer com un dia corrent.

La carta del secretari d’Estat s’afegeix a les dificultat­s del govern de la ciutat per aconseguir que la seva tímida proposta de liberalitz­ació horària prosperi. Els grups de l’oposició en discrepen i és probable que la iniciativa de Trias, que gaudeix de cert però incomplet consens entre els comerciant­s, ara ensopegui amb la política. Ara per ara només té el suport condiciona­l d’ERC i ja té assegurat el vot en contra dels socialiste­s, que advoquen per una liberalit-

El PSC votarà contra la proposta d’horaris de Trias i el PP encara no ha fixat la seva posició

zació horària per zones. “No té cap sentit obrir els diumenges a Horta, però pot tenir-ne a les zones de més afluència turística”, va subratllar la portaveu socialista per al comerç, Sara Jaurrieta.

ICV ja es va mostrar en contra de la liberalitz­ació horària perquè entén que perjudicar­à el petit comerç.

I encara cal veure què farà el PP. El seu líder local, Alberto Fernández Díaz, ahir va presentar una contraprop­osta que arribarà en forma de prec al ple. La iniciativa del PP, en línia amb el plantejame­nt de García Legaz, proposa de liquidar la restrictiv­a franja horària proposada pel govern de la ciutat. A més proposa d’ampliar els dies festius d’obertura comercial de maig a octubre.

El Partit Popular està especialme­nt dolgut, a més, perquè la responsabl­e de l’àrea econòmica, Sònia Recasens, que les últimes setmanes s’ha fet càrrec de la negociació d’aquesta qüestió, encara no ha obert negociacio­ns.

 ??  ??
 ?? MAITE CRUZ / ARXIU ?? Botigues obertes diumenge a la zona comercial del centre de Barcelona
MAITE CRUZ / ARXIU Botigues obertes diumenge a la zona comercial del centre de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain