La Vanguardia (Català)

La Setmana Santa impulsa l’afiliació a la Seguretat Social

L’atur baixa en 111.000 persones a l’abril i deixa 133.000 cotitzador­s més

- LUIS IZQUIERDO

El mes d’abril, amb l’impuls de la Setmana Santa, ha deixat 133.000 cotitzador­s més a la Seguretat Social, 76.000 dels quals en els sectors de l’hostaleria i el comerç, vinculats a l’activitat turística. A Catalunya la pujada de l’afiliació va ser de 32.000. Quant als aturats registrats a les oficines d’ocupació, la xifra va baixar en 111.000 el mes passat.

La Setmana Santa ha tingut un efecte multiplica­dor sobre els nombres de l’atur i d’afiliació a la Seguretat Social del mes d’abril que acaba de finalitzar: 111.565 aturats menys i 133.765 cotitzador­s més.

Ni el president del Govern, Mariano Rajoy, ni la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, no van contenir ahir el seu optimisme davant d’aquestes xifres que baten nombrosos rècords d’atur des que va començar la crisi i d’afiliació des de l’any 2001, amb l’única excepció de la regularitz­ació d’estrangers del 2005.

En una entrevista a la cadena Ser, Rajoy va fer al·lusió a aquestes “bones dades” que confirmen que “hem trencat una tendència de destrucció d’ocupació”, i la ministra les va resumir com “la baixada més important de l’atur i la pujada més important de l’afiliació d’un mes d’abril des que tenim registres homogenis”.

L’únic però és que el gruix de la reducció de l’atur i de les altes a la Seguretat Social està estretamen­t vinculat amb el període de vacances. La desestacio­nalització de les dades permet contrastar el fenomen, ja que aquest filtre limita la reducció de l’atur a 50.202 persones. Així mateix, el registre d’afiliacion­s constata que més de 76.000 nous cotitzador­s correspone­n a l’hostaleria (64.700) i el comerç (11.800). I a Espanya hi continua havent encara 4.684.301 aturats registrats.

Tots aquests matisos no van impedir que la ministra Báñez incidís que “acumulem, en termes desestacio­nalitzats, vuit mesos consecutiu­s de creixement de l’afiliació i nou de baixada de l’atur registrat”.

El recorregut en positiu durant tots aquests mesos ha permès recuperar pràcticame­nt les dades d’atur registrade­s el febrer del 2012. El gener d’aquell any, el primer mes de Rajoy com a president, el Servei Estatal Públic d’Ocupació tenia comptabili­tzats 4.599.829 aturats, 84.000 menys que dimecres passat. Mariano Rajoy va recordar ahir que el seu compromís és acabar la legislatur­a amb menys aturats que quan el PP va arribar a la Moncloa.

En termes d’afiliació a la Seguretat Social la situació és molt més complicada. Els 16.430.053 cotitzador­s mitjans comptabili­tzats a l’abril queden molt lluny dels 16.958.267 amb què es va trobar Rajoy quan va iniciar el mandat.

Tenint en compte tota aquesta informació, la CEOE va optar ahir per reconèixer com a positius aspectes com ara que “en termes interanual­s l’afiliació augmenti de 197.701 persones”, però va advertir que “totes aquestes dades no ens han d’allunyar de la situació actual del mercat laboral espanyol”.

El secretari d’acció sindical d’UGT, Toni Ferrer, no va ocultar que els registres donen algunes bones notícies, però va apuntar a la pèrdua de qualitat de l’ocupació. Ferrer es va referir, en concret, al fet que el 90% dels nous contractes siguin temporals o de temps parcial (els d’aquesta última tipologia van créixer un 15%). UGT també va considerar preocupant que la cobertura per atur

L’atur va caure de 12.000 persones a Catalunya, amb 32.000 nous afiliats a la Seguretat Social

hagi baixat 3,5 punts, fins a situarse en el 58,9% dels aturats.

En la mateixa línia es va mostrar el secretari d’acció sindical de CC.OO., Ramón Górriz, per qui l’evolució de la precarieta­t laboral es posa de manifest en el fet que per crear aquests 111.000 llocs de treball han fet falta 1,3 milions de contractes entre altes i baixes”.

Des del punt de vista territoria­l, la segona comunitat on més es va reduir l’atur en el mercat espanyol va ser Catalunya, en què l’atur va caure de 12.645 persones fins a situar-se en 611.822 aturats. Només a Andalusia hi va haver un descens més acusat, de 27.000 aturats. El registre de la Seguretat Social va experiment­ar una mitjana de 32.069 nous afiliats a Catalunya, només 400 menys que a les Illes Balears, que va ser la comunitat que va liderar l’increment. Un total de 2.910.107 catalans cotitzen a la Seguretat Social.

 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social
LA VANGUARDIA FONT: Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social
 ?? PAUL WHITE / AP ?? Les oficines de l’atur continuen registrant un flux constant
PAUL WHITE / AP Les oficines de l’atur continuen registrant un flux constant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain