La Vanguardia (Català)

El ‘Financial Times’ crida Rajoy a pactar una “tercera via”

El president admet un “problema d’envergadur­a” a Catalunya

- CARMEN DEL RIEGO SILVIA HINOJOSA Madrid/Barcelona VEGEU EL VÍDEO DE L’ENTREVISTA A RAJOY CLICANT A http://goo.gl/oYMzja

L’influent diari Financial

Times va publicar ahir un editorial en què reclama a Mariano Rajoy que obri una “tercera via” per a Catalunya que inclogui una millora del seu finançamen­t.

Mariano Rajoy va admetre ahir que té entre mans “un problema polític de gran envergadur­a”, amb referència al procés sobiranist­a català, però aquest reconeixem­ent no implica que el president del Govern espanyol hagi de modificar la negativa a la celebració d’una consulta a Catalunya. En això, Rajoy es va mostrar novament inflexible: “Estic disposat a dialogar”, va assegurar, en una entrevista a la Ser, “però si és perquè digui que sí a una cosa que el Parlament i el Tribunal Constituci­onal han dit que no, m’ho posen impossible”. I va insistir, en la mateixa línia en què es va pronunciar fa un mes en el Congrés en el debat sobre la consulta: “Estic obert a escoltar, però no a fer el contrari del que diu la Constituci­ó”.

El president del Govern espanyol reconeix que una de les seves preocupaci­ons principals és Catalunya, però no vol avançar què farà si finalment es convoca la consulta sobiranist­a, prevista per al 9 de novembre. Fins que arribi aquell moment, i especialme­nt en portes de la campanya electoral, el missatge de Rajoy va ser ahir molt clar i dirigit a la Generalita­t: “Jo espero que per la via del diàleg i instal·lant-nos tots en el sentit comú puguem resoldre aquest problema”.

Tot i això, el cap de l’Executiu central va deixar clar que no acceptarà el dret a decidir dels cata- lans: “El Govern espanyol no pot acceptar aquesta consulta perquè les Corts Generals i el Constituci­onal han dit que és contrària a la Constituci­ó”. I va retreure a la Generalita­t que “anunciés una convocatòr­ia de referèndum, les preguntes i les dates”, i el seu Govern en tingués notícia pels mitjans de comunicaci­ó. Segons Rajoy, no és la millor manera de demostrar que es vol dialogar.

El president també es va referir a la possibilit­at de modificar el redactat constituci­onal, però sempre que es tingui clar en quin sentit han d’anar els canvis: “Jo no sóc contrari a la reforma de la Constituci­ó per sistema”, va dir, però “és molt important saber cap a on es va”. I va afegir que són els qui impulsen el procés els que ho han de dir abans de començar-lo: “És important que els qui proposen la reforma de la Constituci­ó diguin què volen fer, què es vol reformar”.

L’actitud del Govern central no ha variat, efectivame­nt, i la Generalita­t no confia que hi hagi canvis abans de les eleccions europees, però “a partir del 25 de maig ja es veurà”, va apuntar ahir el conseller de Presidènci­a i portaveu del Govern, Francesc Homs, que es va mostrar convençut que “hi ha un abans i un després” de totes les eleccions. En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, Homs va valorar la negativa reiterada de Rajoy a negociar la consulta com “una posició política”, encara que el president del Govern central “s’excusi amb arguments sobre la legalitat”, i va comparar aquesta estratègia amb la campanya del PP contra l’Estatut: “Rajoy no veu que impedir votar és un error tan greu com quan recollia firmes en contra del que havia votat Catalunya”, va assenyalar.

El conseller de Presidènci­a també va criticar la decisió del Govern central de renunciar a tres dècimes de l’objectiu de dèficit públic marcat per la Comissió Europea a Espanya per a aquest 2014, en lloc d’augmentar el marge a les autonomies i ajuntament­s. Homs va qualificar la mesura d’“autèntic despropòsi­t” i de “burla” dels ciutadans que experiment­en les retallades pressupost­àries i va assegurar que el

Govern podria abonar la paga doble als funcionari­s amb la part d’aquests fons que correspond­ria a Catalunya, 600 milions d’euros, segons els càlculs de la Generalita­t.

A partir d’aquest argument, Homs va recordar que la relació entre els governs central i català “no és entre iguals, ja que uns imposen i els altres demanen que els deixin votar”. I va assegurar, amb referència al procés sobiranist­a, que “qualsevol proposta ha de prendre’s de manera conjun-

El líder del PP diu que no s’oposa “per sistema” a una reforma de la Constituci­ó, però cal saber “cap a on es va”

ta”, una cosa que “té clara” la Generalita­t. “Pensar que les decisions es poden prendre en dos o tres despatxos és no entendre que el món ha canviat, la gent vol expressar el seu criteri, és la democràcia real”, va assegurar Homs, i va afegir un altre retret a Rajoy: “Alguns fan plantejame­nts com si això no existís, però és la democràcia real”.

Davant aquesta estratègia del Govern central, el conseller va assegurar que la Generalita­t està disposada a dialogar “sense condicions”, però que quan Rajoy “convida a parlar sobre una altra cosa” diferent a la consulta sobiranist­a, “té la credibilit­at que li atorguen les seves decisions, que és zero o menys”.

 ??  ??
 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Salutació. Els presidents Rajoy i Mas saludant-se l’octubre del 2013 en la reunió del Fòrum Euromedite­rrani a Barcelona
PEDRO MADUEÑO Salutació. Els presidents Rajoy i Mas saludant-se l’octubre del 2013 en la reunió del Fòrum Euromedite­rrani a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain