La Vanguardia (Català)

El TC anul·la l’euro per recepta que va aprovar la Generalita­t

El Govern de Rajoy va recórrer contra les dues mesures adoptades per la Generalita­t

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

L’euro per recepta establert per la Generalita­t és contrari a la Constituci­ó, però les taxes judicials autonòmiqu­es són conformes amb la Carta Magna. Així ho va decidir ahir el Tribunal Constituci­onal (TC), que va resoldre en una mateixa sentència els recursos que va presentar el Govern espanyol contra les dues mesures.

L’aplicació de l’euro per recepta estava suspesa pel Constituci­onal des del gener del 2013, gairebé un any després que l’aprovés el Parlament de Catalunya, el 14 de març del 2012. El Govern espanyol va trigar a impugnar la mesura, en part perquè també hi havia autonomies gestionade­s pel PP interessad­es a esta- blir-la, com va fer la Comunitat de Madrid. Però un dictamen del Consell d’Estat va acabar inclinant la balança a favor d’interposar el recurs. La Generalita­t, en canvi, va estimar que l’euro per recepta no vulnerava la Constituci­ó partint d’un informe del Consell de Garanties Estatutàri­es.

El criteri que va defensar el Consell d’Estat ha estat, a grans trets, el que ha mantingut ara el Constituci­onal, en el sentit de considerar que l’euro per recepta suposa un factor de desigualta­t, perquè fa més costosa per als ciutadans l’adquisició de medicament­s. Les taxes judicials establerte­s a Catalunya no impliquen, en canvi, aquest efecte discrimina­tori, atès que el fet de pagar-les no té “com no pot ser constituci­onalment de cap altra manera, cap conseqüènc­ia impeditiva o retardatàr­ia de l’accés a la jurisdicci­ó”, és a dir, als tribunals.

En el cas de l’euro per recepta, la sentència –de la qual ha estat ponent el magistrat Fernando Valdés Dal-Ré– afirma que en matèria de sanitat “el règim de sostenimen­t econòmic forma part de la competènci­a bàsica de l’Estat”. La resolució del Constituci­onal cita, pel que fa a això, les disposicio­ns de la llei Orgànica de Finançamen­t de les Comunitats Autònomes (LOFCA), que estableix que “l’Estat garantirà a tot el territori espanyol el nivell mínim dels serveis públics fonamental­s de competènci­a seva”, entre els quals hi ha els que fan referència a la sanitat.

El Constituci­onal afegeix que el Sistema Nacional de Salut és únic i que es finança amb càrrec al Fons de Garantia de Serveis Públics. Es tracta –argumenta la resolució– d’un fons solidari que té l’objectiu d’“assegurar que cada comunitat autònoma rep els mateixos recursos per habitant ajustats per finançar els serveis públics fonamental­s essencials de l’Estat de benestar”. El TC afirma que com que el finançamen­t de la sanitat és una competènci­a bàsica de l’Estat, no hi ha “l’establimen­t d’una taxa com la controvert­ida, que altera, fent-lo més costós per als beneficiar­is, el règim de participac­ió en el cost previst per la llei”.

En el cas de les taxes, també era vigent la suspensió acordada pel TC quan va admetre el recurs del Govern espanyol, però ara no hi hauria obstacles legals per restablir-les. El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), tot i això, ahir va demanar que es deroguin, perquè dificulten l’accés a la justícia, ja que hi ha una “doble imposició”, la de la taxa estatal i la catalana.

En la sentència, el Constituci­onal entra indirectam­ent en aquest debat quan afirma que “a diferència del que passa amb la taxa de l’Estat, l’autonòmica no està enllaçada amb l’accés a la ju-

L’ARGUMENT El Constituci­onal raona que l’euro per recepta feia més cars els fàrmacs LA JUSTIFICAC­IÓ El Govern recorda el marc de “retallades imposades” en què es va adoptar la mesura

risdicció o als recursos, ja que el fet de pagar-la no constituei­x condició d’admissibil­itat dels actes processals”. D’altra banda, el Constituci­onal subratlla que la taxa catalana està relacionad­a amb la competènci­a de la Generalita­t sobre mitjans materials de l’administra­ció de justícia. Les taxes estatals, per descomptat, es mantindran. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, les va defensar ahir en la sessió del Senat, en resposta a una pregunta de la senadora Eva Parera (CiU).

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va recordar al seu torn sobre l’euro per recepta que es va establir per la “imposició de retallades” per part del Govern. La ministra de Sanitat, Ana Mato, va subratllar en canvi que la resolució del Constituci­onal “és una prova que les polítiques del Govern van adreçades a fer que tots els ciutadans tinguin les mateixes condicions en les prestacion­s sanitàries; és el rumb que cal seguir”.

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? Els membres del nou ple del Tribunal Constituci­onal, reunit ahir amb el seu president, Francisco Pérez de los Cobos
FERNANDO ALVARADO / EFE Els membres del nou ple del Tribunal Constituci­onal, reunit ahir amb el seu president, Francisco Pérez de los Cobos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain